Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Indiens ekonomi är på snabb frammarsch

Indiska bönder i Noida utanför New Delhi.
Indiska bönder i Noida utanför New Delhi. Foto: R S Iyer/AP

Det går allt bättre för Indien som snart blir världens femte ekonomi. Efter en svacka under förra året tar tillväxten fart igen. Premiärminister Narendra Modi kommer hit vid en gynnsam tidpunkt. 

Indien är en union av stater. Fram till förra året rådde ett virrvarr av olika skatter som gjorde att man inte kunde tala om en enhetlig indisk marknad.

Premiärminister Narendra Modi har ändrat på detta genom en stor reform, där Indien nu ska ha en gemensam skatt på varor och tjänster. Det har betytt en stor ansträngning för detta jätteland med cirka 1,3 miljarder invånare.

Men skattereformen kommer att betala sig, eftersom Indien får större möjligheter att utnyttja sin potential. Prognoserna pekar nu mot en BNP-ökning på 7–8 procent, med stadig uppgång under de närmaste åren.

Detta gör Indien till det främsta tillväxtlandet bland världens ledande ekonomier. Kina väntas inte hålla lika hög takt, även om dess globala betydelse ändå förblir betydligt större.

Under förra året, då Indien visade lägre tillväxt, tyngdes ekonomin också av ett omfattande sedelbyte hösten dessförinnan. Syftet från premiär­minister Modi var att få bukt med svarta affärer och korruption, men genom­förandet blev brutalt och kostsamt.

Några liknande drastiska ingrepp tycks nu inte vara på gång när Indien nästa år går mot parlamentsval. Nu är ambitionen snarare att utnyttja vad som redan har gjorts för att stärka ekonomin.

Detta tycks också ge resultat, även om ett stort reformbehov kvarstår. Men nu stiger produktionen allt snabbare och de indiska hushållen ökar sin konsumtion. Inflationen förblir under rimlig kontroll, trots den snabbare tillväxten. Även exporten pekar uppåt.

Mycket återstår samtidigt att förbättra. Indien har en dåligt utbyggd infrastruktur, det råder väldiga miljöproblem och fattigdomen är fortfarande utbredd. Men när ekonomin går åt rätt håll så kanske möjligheterna till framsteg på fler områden också ökar. 

För Sverige är Indien viktigt, även om det ännu inte rör sig om någon av våra främsta marknader. 

Varuexporten till Indien växer snabbt, men den ligger på knappt 1 procent av Sveriges samlade export. Importen av varor från Indien är mindre, medan det omvända förhållandet gäller i fråga om tjänster. Där köper vi mer från Indien än vi exporterar dit. 

Svenska företags direktinvesteringar i Indien är inte särskilt stora, sett till marknadens storlek. Där borde det finnas möjligheter, liksom för indiska investeringar här.

Statsminister Stefan Löfven och premiärminister Narendra Modi har därför åtskilligt att tala om, även om Sverige och Indien är marknadsekonomier där företagen oftast sköter affärerna själva.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.