Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ingen vill ta ansvar för kostnaderna

Varken Riksbanken, bankerna eller handeln vill ta kostnaderna för hanteringen av sedlar och mynt. Allmänheten kan känna sig lämnad i sticket.

Alla behöver pengar. Sedlar och mynt är en väsentlig del, även om användningen minskar. Det rör sig om en nedgång på tio år från cirka 100 miljarder kronor till strax över 60 miljarder kronor.

Av kontanterna finns mindre än 5 miljarder kronor i mynt. Antalet mynt är ändå nästan två miljarder.

Hanteringen är dyr och någon måste stå för kostnaden. Men viljan finns inte på något håll.

Riksbanken ger ut mynten och övervakar hanteringen, men tar numera inte operativt ansvar.

I stället är det storbankernas bolag Bankomat AB som förser samhället med kontanter. Transporterna sköts av värdebolag.

Bankerna bestämmer själva hur de ska lämna ut och ta emot kontanter. Endast vissa kontor tar emot mynt och ofta endast från bankens etablerade kunder.

Likaså avgör bankerna vilka avgifter som ska tas ut och de kan läggas avskräckande högt.

Handeln har svårare att säga nej till mynt, i måttliga mängder. Men skyldighet att ta emot finns inte.

Att en kund kommer med hundratals enkronor är inte populärt. Butikerna tappar ju en del av förtjänsten, eftersom bankerna tar betalt för att växla in mynten.

Riksbankens utbyte av sedlar och mynt, som ska vara klart den 30 juni, påskyndar förändringen mot minskad kontantanvändning och mer elektroniska betalningar. En del av de gamla mynten kommer aldrig att växlas in.

Det finns flera skäl, men ett av dem är att allmänhetens kostnader för att använda kontanter börjar kännas avskräckande höga.

I stället för att börja använda de nya mynten kommer nog allt fler att göra e-betalningar, även för mindre belopp. Desto dyrare blir det för dem som av olika skäl fortsätter med kontanter.

Riksbanken ska vara neutral mellan olika betalningsformer och har knappast avsikten att styra bort från sedlar och mynt. Men oklar ansvarsfördelning gör att kontanter sätts på undantag.

Det får följder som ingen tar tydligt ansvar för. Hittills har politikerna hukat, även om en utredning pågår. Den blir dock inte klar förrän långt efter att det pågående utbytet av kontanter är avslutat.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.