Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Överraskande beslut av Japans centralbank

Japans centralbank inför negativ ränta. Johan Schück, DN:s samhällsekonomiske krönikör, svarar på tre frågor om beslutet.

Varför sänker just nu Japans centralbank styrräntan till -0,1 procent?

– Beslutet kommer överraskande, med tanke på att Japan länge har kämpat deflation och centralbanken ändå avstått från att införa minusränta. Men nu tycks senaste tidens oro på de internationella finansmarknaderna ha varit utlösande. Japanska ekonomin har dessutom påverkats negativt av den långsammare tillväxten i Kina, som är en viktig handelspartner.

Vilka effekter av räntesänkningen ska man räkna med?

– Det rör sig främst om en signaleffekt av psykologiskt slag. Japans centralbank har gjort en uppdelning av sina transaktioner med bankerna, så att endast en del av dem omfattas av -0,1 procents ränta. Det gör man för att skydda banksystemet från de negativa effekterna av minusränta.

Hur påverkas Sverige och övriga världen?

– Troligen inte så mycket. Japan är ju inte det första landet med minusränta, utan det är något som vi i Sverige har haft i snart ett år. Några fler japanska räntesänkningar kommer nog inte under närmaste tiden, med tanke på att det nu aktuella beslutet togs med knappast möjliga majoritet.

Läs mer: Japanska beslutet ökar pressen på en svensk sänkning

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.