Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 15:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/johan-schuck-skakig-prognos-med-orealistiska-forutsattningar/

Ekonomi

Johan Schück: Skakig prognos med orealistiska förutsättningar

Magdalena Andersson presenterar övergångsregeringens budgetproposition.
Magdalena Andersson presenterar övergångsregeringens budgetproposition. Foto: Roger Turesson

DN:s samhällsekonomiske krönikör Johan Schück svarar på tre frågor om regeringens övergångsbudget som presenterades under torsdagen. 

Johan Schück
Rätta artikel

Vilken skillnad gör det med en övergångsbudget?

– Regeringen har skalat ner budgeten till att enbart gälla sådant som ska vara partipolitiskt okontroversiellt. Det gör att en övergångsbudget mest innebär en förlängning av innevarande års budget. Undantaget är pensionärsskatten som sänks i partipolitisk enighet.

– På andra områden där det sker förändringar jämfört med årets budget, beror dessa på att det till exempel har blivit fler arbetslösa. Det handlar alltså om en automatik, där gällande regler betyder att statens utgifter ökar. Det finns också utgifter för 2019 som redan är beslutade av riksdagen, till exempel när det gäller underhållet av infrastruktur.

Hur bedömer regeringen de ekonomiska utsikterna?

– Regeringens prognos pekar mot litet svagare tillväxt i Sveriges ekonomi. Det beror delvis på att nya uppgifter har kommit om utvecklingen under 2018 som visar att ekonomin inte har gått så starkt som man tidigare trodde. Den bild som regeringen hade vid Harpsundsmötet före valet var alltför optimistisk.

– Men regeringens prognos präglas samtidigt av att den är en del av övergångsbudgeten. Det syns genom att de offentliga utgifterna väntas minska under kommande år, vilket skulle betyda en finanspolitisk åtstramning. Det leder till dämpad ekonomisk tillväxt, i ett läge där Sverige ändå väntas gå in i en konjunkturavmattning.

Kommer det att bli som regeringen säger i övergångsbudgeten?

– Nej, det är ganska osannolikt. En ny regering, vilken den än blir, kommer att driva igenom partipoliskt präglade beslut som påverkar ekonomin under 2019. Det kan både gälla utgiftsökningar och skattesänkningar, så länge de inte handlar om inkomstskatten som endast kan beslutas för varje helår.

– Vad det här innebär är att tillväxten i Sveriges ekonomi sannolikt blir litet starkare än regeringen nu räknar med. Samtidigt kommer det att hinna hända åtskilligt som ännu inte är känt, till exempel i handelskriget mellan USA och Kina. Osäkerheten är stor när det gäller alla prognoser, men regeringens är ovanligt skakig eftersom den utgår från orealistiska förutsättningar vad gäller den ekonomiska politik som kommer att drivas i Sverige.