Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/johan-schuck-skattehojningar-kan-bli-nodvandiga-men-ar-anda-en-tillfallig-utvag/

Ekonomi

Johan Schück: Skattehöjningar kan bli nödvändiga, men är ändå en tillfällig utväg

Tre frågor om kommunernas och landstingens växande välfärdsutmaningar till DN:s samhällsekonomiske krönikör Johan Schück:

Johan Schück
Rätta artikel

1. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har just kommit med en ny ekonomisk prognos. Vad säger den?

– Budskapet från SKL är att kommuner och landsting står inför en jobbig situation, främst beroende på den ändrade demografin. Andelen äldre ökar kraftigt och även antalet barn stiger, samtidigt som gruppen i yrkesverksam ålder inte växer i samma takt. Det har talats länge om detta ska komma att hända, men nu är det krass verklighet.

– Samtidigt som detta inträffar går Sverige in i en svagare konjunktur. Kommunerna har haft relativt god ekonomi under de senaste åren, när en snabb ökning av antalet sysselsatta har gett ökade skatteinkomster. Men nu växer inte skatteunderlaget lika mycket, samtidigt som kostnaderna stiger mer än förut.

2. Kommunerna har under hösten varit oroliga för att tappa utlovade statsbidrag. Hur har det gått, sedan riksdagen till sist beslutade om en budget för nästa år?

– I regeringens förslag till övergångsbudget saknades de fem miljarder kronor I ökade statsbidrag under 2019 som man tidigare hade ställt i utsikt. Det berodde på att regeringen i nuvarande läge ansåg sig förhindrad, av formella skäl. Men en höjning av statsbidragen fanns med i Moderaternas och Kristdemokraternas reservation som bifölls av riksdagen, så nu är den saken klar.

– Det betyder ändå inte att oron beträffande kommande statsbidrag är ur världen. SKL räknar med att kommuner och landsting kommer att gå med växande underskott om de inte staten bidrar mer från 2020 och framåt. För den perioden finns inga löften från rikspolitikerna, vilket gör att det kan uppstå stora problem såvida inte kommuner och landsting hittar andra utvägar.

3. Det allra mesta av vård, skola och omsorg sköts av kommuner och landsting. Hur säker är då välfärden, med tanke på deras allt kärvare ekonomi?

– SKL talar med rätta om växande välfärdsutmaningar, där allt inte kan göras beroende av förhoppningar om ökade statsbidrag. Skattehöjningar kan bli nödvändiga, men är ändå på sin höjd en tillfällig utväg. Inte ens med mer pengar kan man åstadkomma allt som behövs, eftersom kommuner och landsting har stora svårigheter att rekrytera personal. 

– Därför kommer det att behövas en effektivisering av välfärdssektorn, bland annat med ökad användning av it. Kameraövervakning av äldre, istället för täta nattbesök från hemtjänsten, nämns också av SKL som ett exempel. Men samtidigt får man räkna med att utbyggnaden av välfärden bromsas, helt enkelt för att resurserna i form av pengar och personal inte räcker till mer än möta de demografiska kraven.