Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tro på högre inflation ger Riksbanken handlingsfrihet

Tre frågor till DN:s samhällsekonomiske krönikör Johan Schück om att allt fler väntar ökad inflation.

Vad är det som har hänt?

- Inflationsförväntningarna stiger, enligt en mätning som undersökningsföretaget Prospera regelbundet gör på uppdrag av Riksbanken.

- De tillfrågade räknar nu med att inflationen är stadigt uppe på 2,0 procent redan om ett år. Det är en kraftig uppjustering jämfört med läget i juni. Även på två års och fem års sikt stiger inflationsförväntningarna och går något över 2,0 procent.

Vilken betydelse har det?

- Riksbanken tittar noga på inflationsförväntningarna för att se om dess inflationsmål på 2,0 procent uppfattas som trovärdigt. - Tidigare har många inte har litat på att målet ska kunna nås, vilket av Riksbanken har setts som ett stort problem. Nu behöver man inte vara orolig över detta, vilket ger större handlingsfrihet.

Betyder det att Riksbanken höjer räntan?

- Nej, inte med en gång och knappast heller vid nästa räntemöte i slutet av oktober. Men det kan hända att man då justerar räntebanan, så att man flaggar för en räntehöjning i början av nästa år.

- Men hittills har Riksbanken räknat med en första räntehöjning vid mitten av 2018. Det gäller tills vidare, så länge man inte säger något annat.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.