Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

John Bauer-elever snuvades på 200 miljoner

Över 200 miljoner kronor av den konkursdrabbade friskolekoncernens John Bauers skolpeng gick till räntor och inte till elevernas undervisning. Det visar en granskning som SVT har gjort.

Mer än 200 miljoner av skolpengen ska, enligt SVT, ha gått till räntor till banker och ägare.  Det var bland annat i samband med att koncernens grundare sålde skolorna till sig själva 2006.

Då lades grunden till en hög belåning av skolorna. Den innebar stora kostnader som spelat en roll i koncernens konkurs.

När skolorna skulle säljas 2006 så värderades de till 450 miljoner kronor. Ägarna sålde sedan skolföretagen till ett nybildat bolag som de ägde själva.

De hade inte pengar till köpesumman utan lånade 250 miljoner på banken. Resten av köpeskillingen, 200 miljoner, blev det nya bolaget skyldigt ägarna (alltså sig själva) så länge.

Ägarna fick direkt en kvarts miljard på affären. John Bauer startade sin verksamhet 2000 och gick i konkurs somras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.