Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jönköping sjunde hälsosammast i världen

Other: Foto: Allover Press

Jönköping har utsetts till en av världens hälsosammaste städer av den amerikanska tv-kanalen CNN. ”Det känns helt makalöst”, säger kommunalrådet Mats Green (M).

I en hälsosam stad är det lätt för invånarna att anta en hälsosam livsstil, sjukvården är på topp och luften är ren. Det handlar också om god tillgång till grönområden, nyttig mat och kollektivtrafik, skriver CNN som nyligen har korat världens mest hälsosamma städer.

I rankningen hamnar Jönköping på sjunde plats. Bland annat med motiveringen att Jönköping är en stad som är bra att bo i när man är gammal. CNN refererar bland annat till ett landstingsprojekt som syftar till att i alla sammanhang tänka på vad som skulle vara bra för en 88-årig dam som heter Esther. Esther är ingen riktigt person utan en symbol för alla gamla.

Sedan rankningen blev känd har stämningen varit på topp i Jönköpings kommun.

– Jag känner mig jäkligt kaxig, säger Mats Green som tror att kommunen uppmärksammas eftersom Jönköping är vackert, har bra äldreomsorg och ett rikt föreningsliv.

Hur ska ni fira?

– Vi ska fira på lämpligt sätt i närtid och försöka göra så stor sak som möjligt av det här.

Världens allra hälsosammaste stad är enligt CNN Köpenhamn. Näst på tur kommer Okinawa, Monte Carlo, Vancouver, Melbourne, New York och sedan Jönköping. Havanna, Singapore och Napa finns också med på topplistan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.