Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/josef-svenberg-det-star-pa-spel-i-tvisten-om-babblarna/

Ekonomi

Josef Svenberg: Det står på spel i tvisten om ”Babblarna”

Babbalarna

Arbetsdomstolen avgör vem som äger upphovsrätten till miljonsuccén Babblarna. Förhandlingen pågår just nu.

DN:s Josef Svenberg svarar på tre frågor om tvisten kring de omtyckta figurerna. 

Vad är Babblarna?

Babblarna är ett språkpedagogiskt koncept för småbarn, centrerat kring ett antal färgglada figurer med namn som Babba, Bibbi, Dadda och Doodo. De figurerar i böcker, som mjukisdjur, en tv-serie och på en omåttligt populär Youtubekanal med över en halv miljard visningar.

Efterfrågan från småbarnföräldrar är enorm och företaget Hatten, som ger ut produkterna, har på bara några år ökat sin omsättning dramatiskt, från tre miljoner 2010 till nära 18 miljoner 2017. 

Konceptet har sin pedagogiska grund i Karlstadsmodellen, en modell för för språkinlärning som sedan 80-talet utvecklats av Irene Johansson, professor i specialpedagogik och fonetik.

Idén har plockats upp och ompaketerats till Babblarna av Hattens grundare och vd, Anneli Tisell, som kom i kontakt med konceptet.

Vad handlar tvisten om?

Konflikten har pågått sedan 2017, den är infekterad och det är snårigt vad den egentligen handlar om. Parterna – Hatten respektive företagets tidigare anställde, illustratören Ola Schubert – har delvis olika ingångar.

Ola Schubert har varit med och tecknat Babblarna och för honom handlar konflikten om upphovsrätt. Något förenklat menar Ola Schubert att han äger rätten till sin del av babblarnas utformande och därför även har rätt till ersättning för Hattens lönsamma användning av materialet.

Hatten menar å sin sida att babblarnas nuvarande utseende är tydligt baserade på Anneli Tisells egna idéer och skisser, och att upphovsrätten över det Ola Schubert har producerat för Hatten övergått till företaget.

Men för Hatten är tvisten egentligen en annan, de stämde Ola Schubert i Arbetsdomstolen efter att han krävt att Hatten skulle sluta använda han alster och fått Babblarnas filmer nedtagna från Youtube under en månad.

Vad står på spel?

Vill man hårdra det kan de yttersta konsekvenserna av tvisten bli dramatiska. I ena vågskålen ligger Ola Schuberts rätt till fortsatt ersättning för det material han menar att han skapat, ett material som om man ska tro de senaste årens utveckling kommer att fortsätta generera pengar för Hatten. 

I den andra ligger Hattens möjlighet att använda babblarna i dess nuvarande utförande. Skulle de bli av med den kan såväl babblarna som företaget gå under – om inga nya avtal skrivs. 

Läs mer: Konflikt skuggar Babblarnas miljonframgångar