Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/josefin-lindstrand-har-stadat-banker-tidigare-ny-i-swedbanks-styrelse/

Ekonomi

Josefin Lindstrand har städat banker tidigare – ny i Swedbanks styrelse

Josefin Lindstrand föreslagen som ny i Swedbanks styrelse. Foto: Pressbild

Två nya ledamöter får Göran Persson med sig när han tillträder som ny ordförande i Swedbank.

En av de nya ledamöterna har en för banken perfekt bakgrund. Som vice ordförande i Sörmlands sparbank, har juristen Josefin Lindstrand erfarenhet av att städa upp efter en skandal och att se till att regelverk följs.

Dan Lucas
Rätta artikel

Sommaren 2016 fick förre vd:n för Sörmlands sparbank sparken. Styrelsen hade fått information om att han hade levt lyxliv på bankens bekostnad.

Det var bara början. En rad toppchefer fick gå och Finansinspektionen (FI) inledde en granskning av bland annat hur banken skött arbetet mot penningtvätt.

I december 2016 tillsattes en ny styrelse, där Josefin Lindstrand blev vice ordförande. Denna styrelse fick i uppgift att städa och skärpa bankens rutiner för riskhantering och styrning av verksamheten.

Och det lyckades. När FI väl prickade banken hösten 2017 och utdömde en straffavgift på 12,7 miljoner kronor, lade inspektionen all skuld på den gamla styrelsen. FI skrev i sitt beslut att den nya styrelsen har ”vidtagit och planerat omfattande åtgärder för att rätta till bristerna.”

Josefin Lindstrand räknas som en av Sveriges ledande experter på regelefterlevnad i banker. Hennes erfarenhet kan komma väl till pass i Swedbank. Flera länders myndigheter håller som bäst på med att granska banken och hur den har skött arbetet mot penningtvätt. Dessutom pågår minst två olika brottsutredningar, en i Sverige och en i Estland, i spåren av avslöjandet i februari om misstänkt omfattande penningtvätt.

Den andra föreslagna ledamoten är Bo Magnusson, styrelseordförande för statliga banken SBAB och investmentbanken Carnegie. Magnusson meddelade på måndagen att han lämnar båda styrelserna som en följd av nomineringen till Swedbanks styrelse.

Magnusson var under många år en nära medarbetare till SEB:s förra vd Annika Falkengren. Han slutade dock, enligt ryktet för att han ville modernisera bankens it-system betydligt snabbare än Falkengren.

Om Magnusson har samma driv kan det betyda mycket för Swedbank. Bankvärlden står inför enorma investeringar i digitalisering och artificiell intelligens. Med Magnussons bakgrund är det inte osannolikt att han kommer att driva den frågan i styrelsen.

Att den nuvarande styrelseordföranden Ulrika Francke lämnar banken i samband med den kommande extrastämman är närmast en självklarhet. Hon var vice ordförande när förre ordföranden Lars Idermark gick i april. Francke har också länge arbetat nära Idermark och måste dela ansvaret för att banken misslyckats med att hantera skandalen om misstänkt penningtvätt.

Även Siv Svensson och Peter Norman slutar i samband med extrastämman.

Läs även: Klart för extrastämma i Swedbank