Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Journaliststrejken i Norge är över

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Strejken på public servicebolaget NRK är över och de 1.700 anställda går tillbaka i arbete. Parterna har enats om både pengar och principer och därmed kommer sändningarna i gång igen efter midnatt.

– Vi har fått igenom våra tre huvudkrav, säger Richard Aune, NRK-journalisternas fackföreningsledare.

Det gäller bland annat garantier för kompetensutveckling och att korttidsvikarier ska behandlas lika med fast anställda när lönen ska sättas. NRK-journalisterna får också ett lönetillägg på 2,8 procent från den 1 juni. Däremot måste de NRK-anställda börja betala tv-licens, vilket kompenseras med att grundlönen höjs med 2.970 kronor för alla medarbetare.

Även den norske tv-chefen Thor Gjermund Eriksen var nöjd med uppgörelsen.

– Vi har fått en lösning som är bra för oss båda, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.