Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jubel i Norrland: ”Det är fantastiskt”

Ikea i Haparanda.
Ikea i Haparanda. Foto: Peter Endig/IBL

I Haparanda, där Ikeas nordligaste varuhus är beläget, är glädjen stor efter beskedet att Ingvar Kamprad testamenterar sina tillgångar till näringsutveckling i Norrland.

– Det här är ju fantastiskt. Ingvar Kamprad hade ett särskilt intresse för Tornedalen och Norrland, säger Haparandas kommunalråd Peter Waara.

Han är glad och överraskad – men samtidigt ”kanske inte så överraskad”.

– Ingvar Kamprad var en av dem som förstod att möjligheterna för vår region inte slutar vid gränsen utan att de öppnar sig där, kapitalet har ju inga gränser – bara politiken och förvaltningen. 

Läs mer: Ingvar Kamprads arv går till Norrland

För några år sedan träffade Peter Waara Ikea-grundaren i en liten by i Kukkola norr om Haparanda.

– Det var ju inte direkt där man väntade sig att träffa Ingvar Kamprad men han satt där och vi hade då en pratstund. Det finns en likhet mellan Småland, särskilt östra, och Tornedalen. Det finns en kärvhet, en strävsamhet och stora utmaningar i båda landsdelarna som jag tror att Ingvar fann en sorts genklang i när han besökte Haparanda–Tornedalen och jag tror för den delen Norrland också.

Peter Waara, kommunalråd i Haparanda.
Peter Waara, kommunalråd i Haparanda. Foto: Haparanda stad

I samband med att Ikea etablerades i Haparanda finansierade Ikea ett evenemang som kallades ”Barents reunion” och hölls årligen i tio år.

– Det syftade till att föra samman de fem folkgrupper som bor i Barentsområdet – norrmän, finnar, svenskar, ryssar och samer. Det var en generös donation som skulle lyfta fram ungas entreprenörskap. I hans hjärta fanns ju Tornedalen, Barentsområdet och Norrland, tveklöst.

– Men nu återstår det att se vad som står i testamentet och hur de här pengarna kommer att förvaltas – Norrland är ju väldigt stort, säger Peter Waara.

Ingvar Kamprad och Sven-Erik Bucht i samband med Ikeas invigning i Haparanda 2006.
Ingvar Kamprad och Sven-Erik Bucht i samband med Ikeas invigning i Haparanda 2006. Foto: Thord Nilsson / TT

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är inte förvånad.

– Han sa flera gånger att han skulle vilja göra något för Norrland och bygderna med åldrande befolkning. Jag kände inte till vad han skrivit i sitt testamente men däremot att han brann för landsbygdsfrågor. Han växte ju själv upp på landsbygden under enkla förhållanden och tyckte det var viktigt att hålla ihop Sverige.

De båda fann varandra i samband med etableringen av Ikea i Haparanda, som Sven-Erik Bucht, då kommunalråd för Haparanda, spelade en huvudroll för.

– Jag kände Ingvar Kamprad mycket väl och han hälsade på mig många gånger. Då reste vi långa sträckor i Norrbotten och Ingvar träffade många unga människor som ville bo kvar i bygden men som inte kunde för att det saknades jobb. Han pratade mycket om att hjälpa till med företagsamheten i bygderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.