Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Jublet är över för regeringens favorit

Foto: Janerik Henriksson

Regeringen bytte ut mer än halva styrelsen i Arbetsförmedlingen för att myndigheten skulle fungera bättre. Resultatet blev en förtroendekris som utspelas inför öppen ridå och att regeringen sannolikt tvingas sparka sin favoritchef Angeles Bermudez-Svankvist.

Arbetsförmedlingen har en nyckelposition när det gäller att bekämpa arbetslösheten som blir en av de hetaste frågorna i valrörelsen.

I mars utsåg regeringen fyra nya personer till de totalt sju posterna som ledamöter i Arbetsförmedlingen styrelse. Mats Sjöstrand, tidigare generaldirektör på Skatte­verket, Catharina Håkansson Boman, med ett förflutet som statssekreterare hos den tidigare näringsminisern Maud Olofsson (C), Ebba Lindsö som bland annat varit vd för Svenskt Näringsliv och DN:s och Expressens tidigare chefredaktör Joachim Berner.

Det är inte omöjligt att även den tidigare styrelsen haft synpunkter på generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist sätt att leda myndigheten. Men några sådana har i varje fall aldrig vädrats offentligt.

Men i går gick styrelsen ut öppet och förklarade att den saknade förtroende för generaldirektören. Kort därefter sade Angeles Bermudez-Svankvist att hon tänkte sitta kvar.
Situationen är fullständigt ohållbar och det är bara regeringen som kan lösa den. Regeringen utser både generaldirektören och styrelsen och det är uppenbart att det inte går att behålla båda.

Angeles Bermudez-Svankvist är en kontroversiell chef. En majoritet av de anställda har uttryckt sitt missnöje med henne i enkäter som facket gjort, Arbetsförmedlingen har fått kritik av Riksrevisionen och är den myndighet som svenskarna har lägst förtroende för.
Men Bermudez-Svankvist är väldigt populär hos regeringen och framför allt hos Moderaterna. På moderaternas stämma lyftes hon under jubel fram som en lyckad rekrytering som jämfördes med de manliga socialdemokrater som haft posten tidigare.

Men nu ser det ut som om jublet är över.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.