Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Julfest bokfördes som seminarium

Näringsminister Annie Lööf (C) och hennes departement arrangerade en julfest som kostade över 600.000 kronor – men bokförde den som seminarium.

Annie Lööf (C) är i blåsväder igen. Den här gången handlar det om en julfest som kostade 600 000 kronor men bokfördes som ”seminarieverksamhet”.

På så vis slapp departementet betala momsen på 123.295 kronor.

Aftonbladet har begärt ut fakturan för festen och kan nu avslöja vad pengarna användes till.

Enligt tidningen kostade seminariedelen – tre föreläsningar med bland annat vd:n för Astrid Lindgrens värld och en mediestrateg som talade om ”en öppnare värld” – inte ens en tiondel av julfesten.

I stället gick merparten av pengarna till mat, underhållning, båtresa, diskjockey och ”eventspelning”. Alla inbjudna bjöds dessutom på vin och öl för 256 kronor per person.

Departementet — som inte köper tidningens beskrivning av kostnadsfördelningen — anser att bokföringen följer Skatteverkets regler.

DN.se sökte Annie Lööf på tisdagen för en kommentar om hur hon ser på egna departementets sätt att bokföra kostnaderna för julfesten/seminariet mot bakgrund av den hårda kritik hon själv riktat mot Tillväxtverkets bokföringsmetoder vid liknande arrangemang. Något svar från Lööf fick vi inte. Från näringsministerns pressekreterare fick DN.se följande svar, skickat via sms:

”Näringsdepartementets dag, som vi i går la ut information om på regeringen.se, var en personaldag med föreläsare som avrundades med en måltid. Enligt regeringskansliets riktlinjer och praxis bokförs det som det ska som seminarieverksamhet för personalen.”

Skattejuristen Christer Östling är däremot tveksam till upplägget.

– Det här låter som två olika aktiviteter om man ska följa Skatteverkets regler, säger han till Aftonbladet men lägger till att det ”här ligger i en gråzon”.

Läs mer på Aftonbladet på nätet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.