Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Julgranskampen tätnar

Other: Foto: Allover press

Plastgran, ädelgran eller rödgran. Kampen om vilken typ av julträd som ska pryda de svenska hemmen tätnar. Konsumenterna är inte överens om vilken gran som är bäst, visar en ny undersökning.

Åtta av tio svenskar planerar att ha en julgran hemma i år, visar en undersökning som bygg–  och trädgårdskedjan Hornbach har gjort bland sina kunder. Av de drygt 800 tillfrågade föredrar 27 procent plastgran. Bland de som vill lägga klapparna under en riktig gran står valet mellan ädelgran och rödgran.

Rödgranen har tidigare dominerat den svenska marknaden men de senaste tio åren har den något större ädelgranen utmanat.

Ädelgranen är något dyrare än rödgranen men priset är inte det som avgör valet, enligt kunderna.

De som väljer den klassiska rödgranen gör det på grund av tradition, doft och att de gillar utseendet medan de som väljer ädelgran i första hand gör det för att de tycker att den är snyggare och barrar mindre.

– Ädelgranen ser mer ut som granarnas gran och det är den typen av gran vi ser i amerikanska reklamer och filmer. Det tror jag påverkar konsumenterna, säger Weronica Lundgren, marknadschef på Hornbach.

Även Anna Benson från företaget Smålandsgran, som säljer julgranar på nätet, märker av trenden.

– Vi vänder oss till konsumenter i Stockholm och där är det faktiskt kungsgran (som är en ädelgran) som dominerar. Jag tror att det beror på att den doftar mindre och är mer allergivänlig än rödgranen. Den håller också längre, vi brukar säga att den kan stå till midsommar. Men vill man ha en julgran som doftar skog och barr ska man välja rödgran.

En annan grantrend som Anna Benson ser är att många byter julgransfoten mot en korg. Korgen fylls sedan med exempelvis stenar.

Ungefär en av tio tycker att granen ska kläs redan första advent men de allra flesta vill vänta till dagen innan julafton. Nästan åtta av tio tycker att granen ska kläs traditionellt. Det vill säga i färgerna rött, silver och guld.

Men enligt Weronica Lundgren kommer även andra pynttrender starkt.

– Vi säljer till exempel kulor som ser ut som cup cakes också annat mindre traditionellt pynt, säger hon.

Anna Benson märker av en flykt från plastigt pynt och ett större intresse för retrokulor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.