Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Julia trodde hon skulle få jobb – blev lurad

Julia Johansson, 24, var en av de 100 personer som tagit sig till det gamla Ica-lagret i Växjö i hopp om att börja jobba.
Julia Johansson, 24, var en av de 100 personer som tagit sig till det gamla Ica-lagret i Växjö i hopp om att börja jobba. Foto: Privat

För Julia Johansson skulle måndagen bli första dagen på nya jobbet. Men i stället för en ny anställning och chans att få ordning på ekonomin igen så måste hon nu försöka få tillbaka sin a-kassa.

24-åriga Julia Johansson från Växjö är en av de över 100 personer som på måndagsmorgonen väntade utanför grinden till vad hon trodde skulle vara sitt nya jobb. Hon var på plats redan halv åtta för att vara i god tid första dagen. Men chefen som skulle möta henne dök aldrig upp.

– Jag känner mig så himla ledsen och besviken. Redan när jag kom dit gick det rykten om att allt bara var en bluff, men jag väntade ändå, säger hon.

För Julia Johansson får det uteblivna arbetet stora konsekvenser. Hon har skrivit ut sig från arbetsförmedlingen och sagt upp sin a-kassa. Nu står hon utan försörjning och måste försöka få tillbaka a-kassan.

– Det är helt sjukt. Jag förstår inte hur man kan göra så här mot någon annan. Det handlar ju bara om att sabotera för andra människor, säger hon.

Tidigare jobbade Julia Johansson på Volvo i fyra år men fick gå när fabriken gjorde nedskärningar. Nu har hon varit arbetslös i fyra månader och såg fram emot att kunna börja jobba igen och få ordning på ekonomin.

– Jag har lite sparpengar så jag kan betala hyran, men det är klart att det känns tufft. Jag såg verkligen fram emot det här, säger hon.

Den 43-årige man som skulle bli hennes nya chef har tidigare dömts för bland annat stöld, grovt rattfylleri och olovlig försäljning av alkoholhaltiga drycker. Han har också skulder hos kronofogden och har avtjänat ett kortare fängelsestraff. Julia Johansson har träffat 43-åringen vid fyra tillfällen. Vid första intervjun fanns sex andra jobbsökande där samtidigt på kontoret i Växjö. Och mannen erbjöd jobb till samtliga.

– När jag tänker tillbaka så är det klart att det finns mycket som kändes konstigt med hela situationen. Men samtidigt så ville jag ha ett jobb, säger hon.

Julia Johansson var en av de sista personerna att lämna mötesplatsen. Hon stannade länge och pratade med polisen. Hon är fast bestämd om att göra en anmälan.

– Jag ska ta det här så långt det går. Så här ska man inte kunna göra mot andra människor, säger hon.

DN har sökt 43-åringen för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.