Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Juristen: ”Rättvisa är vad föräldrarna anser är rättvist”

Det är vanligt att föräldrar vill hjälpa sina barn ekonomiskt på olika sätt, men samtidigt vill att hjälpen ska vara rättvist fördelad. Här har vi diktat ihop en situation som bygger på många av de läsarfrågor vi får:

• Ett föräldrapar vill att sonen ska få ta över villan när de själva flyttar till en lägenhet,
• de vill att dottern ska få ärva sommarstugan när de själva går bort men ändå nyttja den så mycket de vill fram till dess,
• och de vill att sladdbarnet ska få hjälp med insats till en egen lägen­het.
Hur gör de för att alla barnen ska bli rättvist behandlade?

– Det här är jättesvårt. Det blir nästan alltid någon som känner sig förfördelad, säger DN:s juristexpert, Britt-Marie Svensson på Swedbanks juristbyrå.

• Sonen får villan

När föräldrarna bestämt sig för att flytta till lägenhet är det smidigaste att de ger bort villan som gåva till sin son. För att få det så ekonomiskt rättvist som möjligt, kan de skriva in att gåvan ska betraktas som förskott på arv.

– Egentligen ska det inte behövas. När det handlar om bröstarvingar, alltså den bortgågnes barn, betraktas alltid en sådan gåva som förskott på arv, om man inte tydligt sagt och skrivit något annat, säger Britt-Marie Svensson.

När arvet efter föräldrarna en dag skiftas beräknas värdet på gåvan efter marknadsvärdet den dag villan gavs bort, uppräknat med konsumentprisindex, KPI. Uppräkning med KPI sker inte av sig själv, det måste framgå i ett gåvobrev eller testamente att man vill ha en uppräkning.

• Dottern får sommarstugan

Även här är kan familjen skriva ett gåvobrev där det också skrivs in att föräldrarna har nyttjanderätten så länge de önskar. Gåvan betraktas, som i förra exemplet, som förskott på arv.

Och värdet beräknas, som för villan, utifrån stugans marknadsvärd den dag den gavs bort, minus värdet på föräldrarnas nyttjanderätt. Slutsumman räknas sedan upp med KPI.

Alternativet är att föräldrarna skriver ett testamente där de anger att dottern ska ärva sommarstugan när de går bort.

•  Sladdisen får hjälp med insatsen

Enklast är att föräldrarna skriver ett gåvobrev på det belopp som barnet får hjälp med till insatsen. I brevet skriver man också att gåvan ska betraktas som förskott på arv.

– Därmed har föräldrarna givit bort tre gåvor medan de ännu är i livet, säger Britt-Marie Svensson.

När den sist levande föräldern avlider räknas hela kvarlåtenskapen samman. Förutom bankmedel, bil, båt, aktier, konst och bostadsrättslägenheten – om föräldrarna bott i en sådan – räknas även värdet av barnens gåvor och förskott på arv in.

Totalsumman delas sen i tre lika stora delar, arvslotter, en för vart och ett av de tre barnen som är bröstarvingarna.

– Om något av barnens gåva inte motsvarar värdet av vad syskonen har fått så justeras det vid arvskiftet. Då kan den personen få mer av någon annan tillgång, så att det då blir rättvist, säger Britt-Marie Svensson.

Finns det inga andra tillgångar att kompensera med blir inget av barnen skyldigt att i efterhand kompensera sina syskon.

Endast om det visar sig att någons gåva är värd så lite att han eller hon inte ens har fått ut sin laglotten (hälften av arvslotten) kan ett syskon bli skyldig att återgälda mellanskillnaden i pengar.

– Rättvisa är vad föräldrarna anser är rättvist så länge alla åtminstone får ett värde motsvarande laglotten, säger Britt-Marie Svensson.

För att underlätta justering vid arvskifte är det bra att det faktiska värdet av varje gåva beräknas med hänsyn tagen till latent skatt – och att detta skrivs in i gåvobreven.

FAKTA:Så säger lagen

Gåva
 

Föräldrar och barn kan ingå avtal med varandra, ge gåvor åt varand­ra och överföra tillgångar mellan sig. Allmänt gäller att den egendom eller de tillgångar som ges bort ska tas emot av mottagaren, så att givaren inte längre disponerar den.
 

Givaren har stor frihet att koppla särskilda villkor till gåvan. Det kan vara att gåvan inte får överlåtas till någon annan utan givarens skriftliga medgivande, att gåvan ska gå tillbaka till givaren om mottagaren avlider först eller att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom.

Testamente
I princip kan man utforma sitt testamente som man själv vill.
När den första av makar med gemensamma barn dör, ärver den efterlevande maken den döde med ”fri förfoganderätt”.

Det betyder att man kan göra nästan vad man vill med egendomen: sälja den, ge bort den, förbruka den – allt utom att testamentera bort den och göra bröstarvingarna arvlösa.
Om man vill stärka den efterlevande makens rätt kan man i ett testamente skriva in att den

efter­levande ärver den som dör först, med ”full äganderätt”.
Då kan egendomen även testamenteras bort.
 

Därför har barnen, bröstarvingarna, rätt begära jämkning av testamentet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.