Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/juristfragan-hur-kan-vi-bli-utlosta-fran-sommarstugan/

Din ekonomi

Juristfrågan: Hur kan vi bli utlösta från sommarstugan?

Britt-Marie Svensson, jurist på Familjens jurist, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Vi är två syskon som tillsammans med våra barn, lika många var, övertog vårt föräldrahem som sommarstuga i en populär sommarort. Det är många år sedan och nu vill ett par av oss sälja eller bli utlösta. Problemet är att en (eller kanske två), A och B, absolut vill behålla huset, men har inte råd att lösa ut oss andra. Jag vet att vi skulle kunna framtvinga en försäljning med det skulle säkert medföra en ovänskap som ingen av oss vill ha. Ett problem är också att A och B vill överta till lägsta möjliga pris medan vi som vill bli utlösta vill sälja till marknadspris. Nu är min fråga, skulle vi kunna sälja för taxeringsvärdet, mot att vi slipper reavinstskatten. Huset är gammalt så det finns inget ingångsvärde att räkna med, inte heller några större förbättringar, så vi vet inte vad som är fördelaktigast för ena eller andra parten. Hur går man i så fall tillväga?

”Vill hoppa av”

Svar: Först måste ni säkerställa att det inte finns något inskrivet förbehåll som aktualiseras vid en överlåtelse. Om det inte finns ett förbehåll och ni önskar en så fördelaktig lösning som möjligt för dem som vill ta över fastigheten, samtidigt som ni som vill bli utlösta önskar få ut lika mycket som ni hade fått efter skatt om ni hade sålt till marknadsvärde, ska ni undersöka om överlåtelsen går att göra som en gåva. Ni kan nämligen ge bort era fastighetsandelar och få betalning med ett belopp som måste understiga innevarande års taxeringsvärde utan att det föranleder någon inkomstbeskattning. De som får gåvan tar över fastighetens ingångsvärde och får skatta för all vinst den dagen fastigheten säljs. Om de som övertar era andelar av fastigheten betalar mer än 85 % av taxeringsvärde året innan lagfartsansökan, på den överlåtna andelen av fastigheten till er, måste de betala stämpelskatt på lagfarten med 1,5 % på taxeringsvärdet.

Om nettovärdet, fastighetsandelens värde efter att latent skatteskuld och mäklarkostnad är borträknad, på era andelar av fastigheten understiger taxeringsvärdet på dessa andelar går det alltså att göra överlåtelsen som en gåva. Det är inte till er nackdel då ni får ut samma belopp som ni hade fått netto om ni istället hade sålt till marknadsvärde. De som löser ut er får lösa ut er till nettovärde istället för bruttovärde vilket innebär att det blir ett lägre belopp för dem att lösa ut er med.

Läs mer: Här är svar på fler frågor till juristen