Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/just-nu-industrifacken-presenterar-lonekrav/

Ekonomi

Industrifacken kräver 3 procent mer i lön

01:31. Trots att konjunkturen väntas bli sämre växlar industrifacken upp sina lönekrav då vinterns avtalsrörelse drar igång på riktigt. Tre procent i ett ettårsavtal är industrifackens lönekrav, eller minst 530 kronor mer i månaden.

Fem fackförbund inom industrin med 1,1 miljoner medlemmar kräver 3 procents mer i lön i ettårsavtal. Arbetsgivarsidan anser att det är orealistiskt i en så tuff tid.

Vinterns avtalsrörelse har startat, den kan bli stökigare än vanligt.

”Facken inom industrin” består av LO-förbunden IF Metall, GS och Livs, TCO-förbundet Unionen och den största Saco-organisationen Sveriges Ingenjörer. Dessa och respektive arbetsgivare har i mer än 20 år varit norm för svenskarnas löneökningar, genom det så kallade industriavtalet. 

De sätter ”märket”, ett slags tak som som andra grupper inte bör gå över. Det är ingen lag, snarare en social norm som utgår från konkurrenskraften i exportindustrin och som är styrande för alla svenska kollektivavtal. 

Årets krav är 3 procent i löneförhöjning, dock minst 530 kronor per månad. Utöver detta vill man lyfta lägstalönerna, fortsätta göra avsättning till delpensioner och att arbetsgivarna gör upp en plan så att anställda inte hejdas i sin yrkes- eller löneutveckling efter föräldraledighet.

Per-Olof Sjöö GS-facket, Eva Gouvelin Livsmedelsarbetareförbundet, Marie Nilsson IF Metall, Ulrika Lindstrand Sveriges Ingenjörer och Martin Linder Unionen. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Var har facken varit hela hösten? undrar Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna som pekar på att både stålindustrin och skogsindustrin går sämre än vanligt.

– Att i det läget gå ut med ett bud på den nivån känns helt orealistiskt, fortsätter han.

Arbetsgivarsidan har under hösten fler gånger talat om att det är dags att ”växla ner” löneökningarna på grund av bistrare tider. Så här kommenterar Marie Nilsson, ordförande för IF Metall det:

– Vi anser att ökningarna väl motsvarar en ansvarsfull löneökning. Vi har de senaste åren medverkat till att stärka industrin konkurrenskraft, så det borde vi klara.

Marie Nilsson, IF Metall. Foto: Henrik Montgomery/TT

Men inför det nuvarande treåriga avtalet krävde ni 2,8 procent trots att tiderna var ganska goda?

– Vi gjorde bedömningen att takta ner efter högkonjunkturen och fortsatte hålla samma nivå under några år. Vi ställer inte lönekrav utifrån kortsiktiga prognoser - vi kräver inte mer vid högkonjunkturer och inte mindre när det går sämre.

Teknikföretagen, en annan arbetsgivarorganisation, ger mothugg genom sin förhandlingschef Anders Weihe:

– Vi har en världskonjunktur som är på väg ner, säger han till TT.

Weihe bedömer att en ökning på 1,5 procent är mer rimligt och köper inte heller resonemanget att den svenska konkurrenskraften har stärkts. Det hänger enbart ihop med den svaga kronan, hävdar han.

Årets lönerörelse spås från flera håll bli oroligare än tidigare: Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, två förbund – Kommunal och Pappers – har hoppat av den traditionella LO-samordningen och såväl nationalekonomer som fack utmanar industrins monopol att sätta märket.

Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand håller med om att det kan bli tuffare och pekar på ett osäkert handelsavtal mellan Kina och USA, pågående svenska Las-förhandlingar och en osäker Brexit.

– Vi är missnöjda över att vi under den innevarande avtalsperioden inte har kunnat få ut mer lokalt av våra medlemsföretag. Löneglidningen har varit väldigt lite - trots att många företag gjort historiskt höga vinster. Men det är inget vi kan fixa i efterhand, nu måste vi se framåt.

Läs också: Kommunals avhopp river upp spricka i LO 

                   ”Det blir nog en tuffare avtalsrörelse än vanligt”