Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kalla handen till Löfven

”Det är upp till statsministern att hantera den här situationen”, säger Moderaternas Anna Kinberg Batra.
”Det är upp till statsministern att hantera den här situationen”, säger Moderaternas Anna Kinberg Batra. Foto: Lotta Härdelin

Allianspartierna ger kalla handen till regeringen när det gäller samarbete om budgeten.

– Det är upp till statsministern att hantera den här situationen. Det är inte oppositionens uppgift, säger Anna Kinberg Batra (M).

Efter Sverigedemokraternas besked om att fälla regeringens budgetförslag var allianspartierna avvisande till att hjälpa regeringen och statsminister Stefan Löfven ur det prekära läget. De borgerliga partierna skjuter över ansvaret på regeringen att lösa situationen.

– Det är Stefan Löfven som har ansvaret för sin budgetproposition och hur han ska hantera den, sade Moderaternas gruppledare och ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra efter beskedet.

Hon menar att det inte är alliansens uppgift att få igenom regeringens förslag eller att hjälpa regeringen att sitta kvar. Därför tänker Moderaterna hålla fast vid att man ska rösta på sitt eget budgetförslag i riksdagen.

– Jag har ett ansvar för att vi har ett alliansförslag som skulle göra Sverige starkare och där det är jobb och tillväxt som står i centrum. Nu är det statsministern som måste ta ansvar för hur han ska få igenom sin budgetproposition, sade Anna Kinberg Batra.

Vad som händer om budgeten återförvisas till finansutskottet ville hon inte gå in på, men gav inga omedelbara öppningar till förhandlingar med regeringen.

– Jag har svårt att se vad sådana samtal skulle kunna leda till eftersom det finns betydande skillnader mellan alliansens budget och regeringens, inte minst när det gäller jobb och tillväxt.

Anna Kinberg Batra ville heller inte svara på om Moderaterna är beredda att ta över regeringsmakten om den rödgröna budgeten faller i riksdagen.

– Den som måste svara på frågor om regerandet nu är Stefan Löfven. Det är han som har ansvar för sin budgetproposition och precis som Socialdemokraterna sa när vi var i regeringsställning så är det inte oppositionens uppgift att hjälpa regeringen att sitta kvar eller hjälpa regeringen att få igenom sin budgetproposition.

– Nu ligger bollen närmast hos Stefan Löfven. Vi inväntar besked från Stefan Löfven.

Även Centerledaren Annie Lööf är avvisande till att hjälpa regeringen.

– Det är statsminister Stefan Löfvens ansvar att hitta en lösning nu, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

Hon säger att C och Alliansen kommer att rösta på sin egen budget, de tänker inte lägga ned sina röster.

Hon ser inget läge för att förhandla med regeringen, eller Sverigedemokraterna, om en budget.

Folkpartiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag är enig med sina borgerliga kolleger.

– Folkpartiet kommer att rösta på alliansen förslag. Det är bra för Sverige om alliansbudgeten blir verklighet, säger han.

Ända sedan valförlusten har allianspartierna sagt att det är Stefan Löfvens ansvar att få igenom sin politik i riksdagen. Både Annie Lööf och Folkpartiets ledare Jan Björklund har på ett närmast brutalt maner slagit igen dörren när samarbete över blockgränsen kommit på tal.

Därför är alliansens förstahandsval att rösta på sitt eget budgetförslag. Argumenten är flera. Dels säger partierna att det är en principsak att rösta på det som man har lovat väljarna i valrörelsen. Dels anser partierna att det är principiellt tveksamt att manövrera i riksdagen för att regeringen ska få igenom sitt förslag.

Men vad som händer efter det att riksdagen lyckats enas om en statsbudget är mer oklart. Allianspartierna har flaggat för att de tänker lägga egna budgetar de kommande åren och då öppnas möjligheter för regeringen att lättare lotsa sina budgetförslag genom riksdagen. Det skulle också innebära att regeringen inte behöver söka stöd av Vänsterpartiet för att få igenom sin budget.

Den borgerliga alliansen har i praktiken befunnit sig i ett ledarlöst tillstånd under budgetstriden. Sedan Fredrik Reinfeldt (M) aviserade sin avgång på valnatten har han i stort sett varit helt frånvarande i politiken. I hans ställe har Anna Kinberg Batra klivit fram i egenskap av gruppledare i riksdagen och ekonomisk-politisk talesperson. Hon är också solklar favorit till att bli nya partiledare, visar den nomineringsprocess som nyligen avslutades. Det är dock inte förrän den 7 mars nästa år som ett formellt tronskifte kan ske.

De borgerliga partiledarna har svarat undvikande när de fått frågan om de skulle vilja axla regeringsansvaret på nytt redan nu. Ett nyval, eller extraval som det formellt heter, skulle i sig vara en exceptionell händelse i svensk politik. Att gå in den processen utan tydligt ledarskap i alliansens största parti vore extra besvärligt för de borgerliga.

Dessutom har folkpartiledaren Jan Björklund och centerledaren Annie Lööf tydligt signalerat att partierna efter åtta års samregerande och en valförlust nu är i stort behov av att var och en få utveckla sin egen politik. Även inom Moderaterna hörs röster som kräver omprövning av delar av politiken i samband med partiledarskiftet. Det skulle svårligen låta sig göras om de borgerliga ånyo skulle få ansvaret för att styra landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.