Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kallor-eu-synar-apples-dominerande-stallning/

Ekonomi

Källor: EU synar Apples dominerande ställning

Tim Cook. Foto: Bebeto Matthews/AP

EU:s konkurrensmyndighet har inlett en granskning av Apples marknadsagerande inom strömmat ljud med anledning av den anmälan som Spotify skickat in till EU-kommissionens konkurrensmyndighet.

Det rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Rätta artikel

Enligt Spotify utnyttjar Apple en monopollik ställning via sin mjukvaruhandelsplats App Store, varifrån appar kan laddas ned och varifrån mjukvaruleverantörer får betalning för levererade tjänster.

Spotifys klagomål centrerar kring en avgift på 30 procent på prenumerationsavgifter inuti appar, vilket gör att Apples konkurrenter omöjligen kan konkurrera på prismässiga villkor med Apples egen strömningstjänst Apple Music.

I ett svaromål gick Apple till motoffensiv mot Spotify och hävdade att det svenska streamingbolaget uppenbarligen var motvilligt att dra sitt strå till stacken för marknadsplatsen App Store och anklagade Spotify för att underbetala artister.

”Efter att ha utnyttjat App Store för att bygga upp sin verksamhet med väsentlig omsättning från App Store-kunder vill Spotify nu behålla alla sina fördelar utan att betala för sig”, skrev Apple.

”Samtidigt som de distribuerar musiken vi alla älskar ger de allt mindre tillbaka till de artister, musiker och låtskrivare som skapar den - ibland tar de till och med skaparna till rätten”, skrev teknologi- och mjukvarubolaget.