Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kallor-kina-later-hellre-tiktok-stanga-an-saljer-till-amerikanska-foretag/

Ekonomi

Källor: Kina låter hellre Tiktok stänga än säljer till amerikanska företag

Bild 1 av 2
Foto: Gorm Kallestad
Bild 2 av 2
Foto: Lisa Mattisson

Den kinesiska regimen ser hellre att den populära videoappen Tiktok stängs ned i USA än att delar av företaget säljs till amerikanska ägare. Det uppger källor för nyhetsbyrån Reuters.

Tiktok har på senare tid seglat upp som en av de mest populära medieapparna bland barn och unga över hela världen.

Men samtidigt skapar kopplingarna till Kina och den kommunistiska diktaturen en rädsla för att appen kan användas som ett spionverktyg.

Det har lett till att den amerikanska presidenten Donald Trump har hotat med ett förbud.

För att runda ett eventuellt förbud har det förts samtal om att knoppa av och sälja delar av företaget bakom appen, Bytedance, till amerikanska bolag som exempelvis Microsoft eller Oracle.

Trump har gjort uttalanden om att en sådan affärsuppgörelse måste inträffa ganska snart för att appen inte ska förbjudas.

Men på fredagen kom uppgifter från Reuters om att den kinesiska regimen motsätter sig en sådan framtvingad försäljning till amerikanska bolag. Regimen ser hellre att appen stängs ned i USA.

Flera källor som nyhetsbyrån har varit i kontakt med uppger att en försäljning skulle få både den kinesiska ägaren Bytedance och den kinesiska regeringen att framstå som svag. Källorna vill vara anonyma.

När Reuters konfronterat Bytedance med informationen svarar företagets företrädare att den kinesiska regeringen aldrig sagt att appen ska släckas ned i USA eller i något annat land heller för den delen.

En talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet, Zhao Lijian, uppgav i ett uttalande på fredagen att USA missbrukar användningen av begrepp som ”nationell säkerhet”.

Talespersonen uppmanar också Trumpadministrationen att upphöra med diskrimineringen av utländska företag.

Ämnen i artikeln

USA
Kina
Donald Trump
Tiktok
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt