Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kallor-tva-banker-overvager-kop-av-krisande-banken/

EKONOMI

Källor: UBS kan få snabbspår för att ta över krisande konkurrent

Schweiz regering förbereder nu särskilda nödåtgärder för att landets största bank UBS ska kunna ta över konkurrenten Credit Suisse. Enligt Financial Times förbereder regeringen ett snabbspår där aktieägarna inte kommer att få sex veckors betänketid.

TT Text

UBS har enligt uppgifter till Bloomberg bett om regeringens stöd för att täcka vissa kostnader och förluster i samband med ett eventuellt köp.

Källor till Reuters säger att kravet ligger på motsvarande drygt 60 miljarder svenska kronor. Diskussioner pågår fortfarande och summan kan ändras, enligt källan.

Samtalen mellan UBS och Credit Suisse leds av landets myndigheter, som hoppas att ett samgående ska hindra en förtroendekris för bankerna.

Vid 20.30-tiden skrev Financial Times att ett övertagande av Credit Suisse verkar vara på gång. Flera medier har sökt företrädare för parterna under lördagskvällen utan framgång. Reuters skriver att både Credit Suisse och UBS avstod att kommentera medan schweiziska regeringen inte gick att nå.

Förtroendet för anrika Credit Suisse – nummer två i Schweiz – har körts i botten sedan den nyligen ställt in publiceringen av en årsredovisning och i veckan bekräftat att det fanns ”betydande svagheter” i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

Aktien i Credit Suisse rusade under inledningen av veckan på rykten om ett eventuellt uppköp, men under fredagen vände aktien ned igen sedan den större konkurrenten UBS förklarat att man inte är intresserade av en fusion.

I stället ser det nu ut som att UBS kommer att ta över den krisande konkurrenten.

Credit Suisse har tappat motsvarande omkring 100 miljarder kronor per dag under den senaste veckan.

Samtalen mellan parterna förs under ledning av schweiziska centralbanken och motsvarigheten till Finansinspektionen, enligt FT.

Centralbanken vill enligt FT:s källa att ”långivarna enas om en rak och enkel lösning innan marknaderna öppnar på måndag”, men konstaterar också att det inte finns någon garanti för att affären går i lås.

Ett eventuellt samgående skulle skapa en gigantisk bank, vilket också skulle innebära frågor kring konkurrenssituationen.

Under torsdagen presenterades ett stödpaket på motsvarande 650 miljarder till Credit Suisse. Trots det fortsatte investerare att sälja och aktien att sjunka.

Läs mer:

Katrine Marçal: Det finns skäl att jämföra krisen med 2008 – här är de viktigaste

Carl Johan von Seth: Höjd styrränta – vad håller Europeiska centralbanken på med?

Tuffare tider väntar svenska småsparare: ”Kommer vara skakigt”