Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 22:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kallt-krig-i-luften-att-vanta-mellan-usa-och-ryssland/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kallt krig i luften att vänta mellan USA och Ryssland

Det ryska flygbolaget Aeroflot blir en del av spelet kring amerikanska sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.
Det ryska flygbolaget Aeroflot blir en del av spelet kring amerikanska sanktioner mot Ryssland. Arkivbild. Foto: Ruud, Vidar

De kallas ”sanktionerna från helvetet” – den nya sanktionsrundan mot Ryssland som USA nu kommer att sätta i verket. I Ryssland låtsas man som om ingenting, men mycket tyder på att ett flygkrig är att vänta.

– Vi klarar de här sanktionerna. Det är ingen katastrofstämning på finansministeriet, säger den ryska vice finansminister Sergej Stortjak till Nezavisimaja Gazeta.

Den nya sanktionsrunda som enligt USA snart kommer att införas är dock allvarligare än den förra. Den stoppar all export till Ryssland, med undantag för jordbrukssektorn, och förbjuder all verksamhet för ryska banker i USA, inklusive för statliga Sberbank, VTB, VEB och Promzvjazbank. 

Sanktionerna är kopplade till giftskandalen i Storbritannien. Efter att den före detta ryska agenten Sergej och Julia Skripal förgiftades med ett nervgift i mars införde USA en första sanktionsrunda i början av hösten. Man krävde att Ryssland skulle gå med på internationella inspektioner – eller också räkna med en ny sanktionsrunda i november. Det är alltså den som nu ska inledas.

Av allt att döma innebär de nya sanktionerna att statliga ryska flygbolag inte får landa i USA. Det skulle betyda att Rysslands överlägset största flygbolag Aeroflot blir av med sina lönsamma turer till New York, Washington och en rad andra städer. 

Begränsningar i flygandet har varit på tapeten länge. Att de fortfarande inte har blivit verklighet beror på att en stark lobby i både USA och Ryssland kämpar för att mota dem i grind.

Om Aeroflot inte längre får flyga till USA kommer Ryssland med stor sannolikhet att svara med att förbjuda amerikanska bolag att flyga över Sibirien på sin väg till Asien. Det innebär ett stort problem för de amerikanska bolagen eftersom Ryssland, världens största land geografiskt, täcker en enorm del av den euroasiatiska kontinenten.

– Först kan vi förbjuda dem att flyga över Ryssland. Därefter kan vi stoppa amerikansk transit. Om vi lyckas komma överens med Kina och Iran kan vi förvägra amerikanska flygbolag rätten att över huvud taget flyga i stora delar av Eurasien. Det kommer att betyda att en massa amerikanska flygbolag går i konkurs, säger Aleksej Fenenko till Nezavisimaja Gazeta. Han är docent i global politik vid Moskvas statliga universitet (MGU). 

Enligt Fenenko borde Ryssland helt och hållet gå in för att sanktionerna är här för att stanna.

– Vi förväntar oss hela tiden att USA ska bli klokare och sluta upp med sanktionerna. Vi måste inse att det normala tillståndet mellan våra länder är konfrontation.

Läs även: Ljusning för Kubal i Sundsvall

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.