Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kammarrätten: Kvinna utan tv måste ändå betala tv-avgift

En kvinna som saknar tv ska betala tv-avgift. Det har Kammarrätten beslutat, eftersom det finns en digitalbox i kvinnans lägenhet som tillhör hennes hyresvärd. Att hon inte kan utnyttja den har ingen betydelse för avgörandet.

En kvinna i Askersund har överklagat Radiotjänst beslut om att hon ska betala tv-avgift, eftersom hon inte äger någon tv. Förvaltningsrätten har redan avslagit hennes överklagande och nu har även Kammarrätten kommit till ett avgörande.

Rätten skriver i domen att det är ”ostridigt” att kvinnan inte äger någon tv. Saken gäller om den digitalbox som hennes hyresvärd tillhandahåller har någon betydelse för hennes skyldighet att betala tv-avgiften. Kvinnan vidhåller att hon inte bör vara skyldig att betala eftersom digitalboxen inte tillhör henne och hon i vilket fall inte kan använda den – hon äger som sagt ingen tv.

Men Kammarrätten går på Förvaltningsrättens och Radiotjänst linje.

”En digitalbox har, till skillnad mot en dator, inte något annat användningsområde än att ta emot utsändningar av TV-program. Genom att digitalboxen är särskilt konstruerad för just detta ändamål är den en TV-mottagare i avgiftslagens mening och andra paragrafen ger ett tydligt stöd för att påföra radio- och TV-avgift för innehavet”, skriver Kammarrätten.

Kvinnan innehar en tv-mottagare i sitt hem och ska därmed betala tv-avgift, trots att boxen inte är hennes och att hennes användningsområde för den utan tv är noll och intet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.