Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kammarrätten nobbar amorteringskrav – igen

Lägenheter i Stockholm.
Lägenheter i Stockholm. Foto: Anna-Lena Mattsson

Kammarrätten i Jönköping backar inte. För tredje gången säger de nej till att Finansinspektionen ska få införa bindande krav på amorteringar.

I våras stoppade Kammarrätten i Jönköping, genom sitt remissvar, Finansinspektionen (FI) från att införa ett krav på att alla nya bolån ska betalas av, amorteras.

Kammarrätten ansåg att det inte fanns något lagligt stöd för att FI på egen hand skulle kunna tvinga fram amorteringar.

FI drog tillbaka förslaget och bollen hamnade hos regeringen. Efter förhandlingar med oppositionen kom ett lagförslag i höstas som skulle ge FI mandat att införa kravet. Men när Kammarrätten i Jönköping fick den remissen på sitt bord blev det tummen ner även denna gång. Rätten anser att tveksamt om grundlagen tillåter att regeringen delegerar amorteringskravet till en myndighet, med andra ord till FI.

Lagrådet, landets högsta jurister, höll inte med Kammarrätten utan gav grönt ljus och FI skickade ut ännu ett förslag på remiss.

Och Kammarrätten i Jönköping står fast. För tredje gången sågar de amorteringskravet.

”Kammarrätten vidhåller sin kritik mot att amorteringskravet regleras på myndighetsnivå”, skriver den i sitt remissvar.

Rätten anser att FI får ett mandat som kan tolkas väldigt brett och där ”effekterna av åtgärderna kan få avgörande verkan långt utanför inspektionens tillsynsområde”.

Kammarrätten menar också att Fi inte tillräckligt väl har analyserat vad följderna av amorteringskravet kan bli. Den pekar bland annat på hur tilläggslån ska hanteras, inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, ungdomars möjlighet att köpa en bostad och möjligheten att renovera bostäder.

FI:s amorteringskrav är tänkt att träda i kraft i sommar. Då kommer kravet att gälla för alla nya bostadslån som innebär att en bostad belånas till mer än halva marknadsvärdet. För lån över 70 procent av värdet ska låntagaren betala av lånet med två procent per år. Under 70 procent räcker det med en procent per år, ner till 50 procents belåning.

Fördjupning. Amorteringskravet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.