Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kamp in i det sista för budgeten

Alliansens företrädare Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD) och Annie Lööf (C) anlände tillsammans till förhandlingarna med den rödgröna regeringen.
Alliansens företrädare Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD) och Annie Lööf (C) anlände tillsammans till förhandlingarna med den rödgröna regeringen. Foto: Lotta Härdelin

Regeringen kämpade på tisdagsnatten för sitt politiska liv. Statsminister Stefan Löfvens sista hopp står till de borgerliga oppositionspartierna. Men allianspartierna ger Löfven kalla handen.
– Vi tänker inte överge vår linje för att rädda Stefan Löfven, säger Anna Kinberg Batra (M).

Sent på tisdagskvällen kom allians­ledarna marscherande sida vid sida i månskenet utanför det vind­pinade regeringshögkvarteret Rosenbad på väg in till det krismöte om budgeten som Stefan Löfven bjudit in till efter en mycket dramatisk eftermiddag.

Då hade Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson förklarat att partiet tänker rösta ner varje budget som innebär ökad invandring och ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik.

Mötet mellan regeringen och oppositionen varade en dryg timme. Därefter kom alliansledarna ut till det väntande medieuppbådet med ett beskt besked till den rödgröna regeringen. Den borgerliga fyrklövern tänker hålla ihop och rösta för sitt eget budgetförslag när det blir votering i riksdagen.

– Vi har förklarat att vi tänker rösta för vår budget och att vi inte är beredda att omförhandla alliansens budget. Vi står upp för att vår politik är bättre för Sverige, sade C-ledaren Annie Lööf när hon kom ut från Rosenbad vid 22.30-tiden.

Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen och troligen blivande partiledare, var lika kallsinnig till Löfvens inviter som Centerledaren.

– Det finns stora skillnader mellan våra budgetalternativ. Därför kommer vi att rösta ja till alliansens budget i morgon. Det är inte oppositionens uppgift att genomföra regeringens politik, sade hon.

– Det går inte att utesluta att Sverige nu går mot ett nyval, sammanfattade FP-ledaren Jan Björklund.

Jan Björklund och de övriga alliansledarna lämnade dock en öppning för att diskutera vilka regler som ska gälla för budgetprocessen.

– Det finns diskussioner att föra om regelverket för hur minoritetsregeringar ska kunna styra Sverige. Sannolikt kommer Sverige under lång tid att ha minoritetsregeringar, sade Björklund.

Beskedet från de borgerliga partierna innebär att statsminister Stefan Löfven nu har en regeringskris att hantera ganska exakt två månader efter att den rödgröna regeringen tillträdde.

Löfvens slutsats om vad som krävs för att lösa krisen är att det nu krävs samarbete över blockgränserna för att undvika att SD får ett avgörande inflytande över svensk politik.

– SD:s besked betyder inte enbart att de tänker rösta ned den här regeringen utan varje regering som inte dansar efter deras pipa, sade Stefan Löfven på den presskonferens där han samtidigt sträckte ut handen till de borgerliga partierna.

Efter SD:s besked om att fälla regeringens budgetförslag var allianspartierna omgående avvisande till att hjälpa regeringen och statsminister Stefan Löfven ur det prekära läget. De borgerliga partierna skjuter över ansvaret på regeringen att lösa situationen.

– Det är Stefan Löfven som har ansvaret för sin budgetproposition och hur han ska hantera den, sade Moderaternas gruppledare och ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra efter beskedet.

Hon var samtidigt tveksam till att ge sig in i förhandlingar om budgeten med regeringen.

Allianspartierna tycker att de lovat sina väljare att rösta på sitt eget förslag och huvudspåret är att hålla fast vid det löftet.

– Jag har svårt att se vad sådana samtal skulle kunna leda till eftersom det finns betydande skillnader mellan alliansens budget och regeringens, inte minst när det gäller jobb och tillväxt.

Anna Kinberg Batra ville heller inte svara på om Moderaterna är beredda att ta över regeringsmakten om den rödgröna budgeten faller i riksdagen.

– Den som måste svara på frågor om regerandet nu är Stefan Löfven. Det är han som har ansvar för sin budgetproposition och precis som Socialdemokraterna sa när vi var i regeringsställning så är det inte oppositionens uppgift att hjälpa regeringen att sitta kvar eller hjälpa regeringen att få igenom sin budgetproposition. Nu ligger bollen närmast hos Stefan Löfven, sade Anna Kinberg Batra.

Även de övriga borgerliga parti­ledarna lämnade litet hopp till regeringen om att hitta några förhandlingslösningar under kvällen.

Erik Ullenhag, Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson, valde att tolka den uppkomna situationen positivt.

– Den regering som nu sitter har lagt en budget som är skadlig för Sverige. Vinner vårt budgetförslag så är det bra, säger Ullenhag.

Han duckar för frågor om vem som i så fall ska styra landet med den budgeten. Det är för tidigt att resonera om alliansens möjligheter eller ansvar för att ta över regeringsmakten, anser Ullenhag.

– Vi har först en budgetomröstning och vi röstar på den politik som vi har mött väljarna med. Det är märkligt att säga att oppositionen bär ansvar för detta. Det är alltid den regering som styr Sverige som bär ansvar för att få igenom sin politik, säger Erik Ullenhag.

Trots motståndet från den borgerliga sidan tackade samtliga partier i går ja till den överläggning om budgeten på Rosenbad som statsminister Stefan Löfven bjudit in till.

– Kallar regeringen så ska man komma, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

En utväg för regeringen är att man på onsdagsmorgonen via sina representanter i riksdagen yrkar på att budgetförslaget återförvisas till finansutskottet. Det skulle ge partierna ytterligare några dagar för att förhandla om en lösning på budgetkrisen. Men Stefan Löfven var på tisdagsnatten skeptisk till om det är en framkomlig väg.

De borgerliga partiernas besked i  natt bäddar därför för en historisk voteringsförlust för den rödgröna regeringen i dag. Då kan Löfven välja att avgå omedelbart eller vänta till den 29 december och utlysa nyval.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.