Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kamp mot klockan i USA:s kongress

I USA:s kongress har senaten återupptagit förhandlingar om budgetkrisen, sedan republikanerna i representanthuset misslyckats med att enas om ett motförslag. Samtidigt rycker lånestupet allt närmare.

Om inte kongressen lyckats enas om att höja gränsen för hur mycket USA får låna så kommer landet på torsdag att slå i taket, enligt finansdepartementets bedömning. Då kan USA tvingas börja ställa in betalningarna, något som aldrig tidigare inträffat.

För att undvika det, och för att återstarta myndigheter som fått dra ner sedan kongressen misslyckats med att göra upp om en budget, så krävs godkännande i både senaten och representanthuset. I senaten, där demokraterna har majoritet, såg ett avtal ut att vara nära. Men den republikanska majoriteten i representanthuset verkade mer splittrad än någonsin.

Representanthusets talman John Boehner lyckades varken få med demokraterna eller sitt eget parti på två olika förslag som skulle ha kopplat förlängt lånetak och återstartad statsapparat till begränsade inskränkningar i president Obamas sjukförsäkring. Konservativa republikaner ansåg inte att förslaget gjorde tillräckligt för att stoppa ”Obamacare”.

När det stod klart att representanthuset inte hade ett förslag att rösta om så återupptog de båda partiernas ledare i senaten, demokraten Harry Reid och republikanen Mitch McConnell, sina överläggningar.

Källor talade först om att ett avtal kunde bli klart redan under kvällen, men senare uppgifter sade att det kan bli först på onsdagen.

Uppgörelsen sades gå ut på att förlänga regeringens möjlighet att låna pengar till den 7 februari och tillåta att myndigheter som stängts kan finansieras via tillfälliga anslag fram till den 15 januari.

Tidigare varnade kreditvärderingsinstitutet Fitch för att USA:s kreditbetyg kan sänkas, på grund av politikernas oförmåga att lösa krisen.

En talesman för USA:s finansdepartement kommenterade Fitch beslut med att det är en påminnelse för politikerna i kongressen att USA är farligt nära att tvingas ställa in betalningarna.

President Barack Obama sade i en tv-intervju att han fortfarande tror på en uppgörelse som ska rädda USA från att slå i skuldtaket på torsdag, men medgav att ”Vi har inte mycket tid på oss”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.