Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kampanj och trakasserier mot Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten utsätts för en kampanj där bland annat enskilda medarbetare har hängts ut på Facebook med namn och inkomst.

Som DN har berättat har en rad aktörer förmått sparare - med metoder som är tvivelaktiga och eventuellt olagliga - att ändra sina fondval i premiepensionen.

Pensionsmyndigheten har dels stoppat möjligheten tills vidare att välja fonder hos tre fondbolag, dels polisanmält två andra.

Sedan stoppen för ett par veckor sedan har myndigheten överösts med frågor och krav, både till presstjänsten och till kundservice, som liknar en medveten kampanj för att störa verksamheten.

– Vi märker nu att vi får väldigt mycket frågor och begäran om utlämnande av korrespondens, och av namn och adresser, säger Pensionsmyndighetens kommunikationschef Sten Eriksson.

Det är ett mönster som framträder där de som ställer frågorna är ”mer eller mindre anonyma”. Frågorna kretsar kring stoppen, kring de bolag som Pensionsmyndigheten kritiserat och de som de har polisanmält. Frågeställarna säger att de är journalister som påstår sig arbeta med ett stort avslöjande.

– Men det är inga namn som vi känner igen, säger Eriksson.

Mest anmärkningsvärt är de frågor och inlägg som har ställts via Pensionsmyndighetens Facebooksida. Här har det funnits inslag av trakasserier mot enskilda anställda på myndigheten.

– Så länge de skriver att Pensionsmyndigheten är korkad och erbjuder för låga pensioner är det okej, säger Sten Eriksson.

– Men när man nämner enskilda medarbetare vid namn och redovisar deras löner, då har det gått för långt, tillägger han.

Dessa inlägg och frågor har nu plockats bort.

Sten Eriksson kan inte säga att det rör sig om en medveten kampanj, bara att det finns ”folk därute som inte tycker särskilt mycket om det vi håller på med just nu”.

– Och de försöker ge oss en hel del arbete på grund av det, tillägger han.

Pensionsmyndigheten är en statlig myndighet och måste besvara frågor, ta fram material och lämna ut uppgifter på begäran. De måste också pröva om handlingarna kan lämnas ut; allt detta innebär extra arbete.

Sten Eriksson har under sin tid på Pensionsmyndigheten inte varit med om något liknande.

– Det ser ut som en tanke att det händer just nu. När vi polisanmäler och försvårar livet för den här verksamheten - då får vi mycket att göra, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.