Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kamprad kommenterar "Uppdrag granskning"

Ingvar Kamprad kommenterar själv uppgifterna i gårdagens ”Uppdrag granskning” på Ikeas hemsida.

I programmet hävdas att Kamprad dolt hundratals miljarder i hemliga stiftelser, som flyttas allteftersom skattelagstiftningen ändras i stiftelseländerna. Tre procent av all omsättning på de enskilda varuhusen sägs gå oavkortat och oskattat till stiftelserna.

Kamprad menar att han inte alls hemlighållet stiftelsen Inter Ikea, ”Det är inte sant”, skriver han på hemsidan.

På hemsidan står att ”hur Inter IKEA Group är uppbyggt”, har redovisats i tidigare intervjuer. ”Vi har även redovisat att det ägs av en stiftelse.”

Men man erkänner att man inte tidigare berättat att denna stiftelse heter Interogo och att den ligger i skatteparadiset Lichtenstein.

Om skatter skriver man längre ned på hemsidan: ”En optimerad skattestruktur ger oss flexibilitet att använda våra medel, som redan har beskattats på en marknad, för att utveckla affärerna på andra marknader utan den extra bördan som dubbelbeskattning innebär”.

I programmet hävdar ”Uppdrag granskning” att man försökt få till stånd en intervju med Kamprad i sex månader utan att lyckas.

Till slut konfronterar tv-teamet Kamprad på en parkeringsplats utanför Ikea i Älmhult.

Kamprad far ut mot reportern och idiotförklarar honom.

På hemsidan skriver Kamprad att han är 85 år gammal och var trött den aktuella dagen och att han blev ”irriterad”.

På hemsidan svarar en representant för företaget på frågor om Ikea under hela onsdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.