Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kamprad trillar ner från listan över världens rikaste

Ikeas grundare Ingvar Kamprad i sällskap med Eva Lundell Fragnière anländer till en representationsmiddag på Stockholms slott.
Ikeas grundare Ingvar Kamprad i sällskap med Eva Lundell Fragnière anländer till en representationsmiddag på Stockholms slott. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ikeas grundare Ingvar Kamprad är helt borta från listan över världens rikaste, som presenteras av Forbes varje år. Rikaste svensk är precis som förra året H&M:s styrelseordförande Stefan Persson. Med en förmögenhet på 180 miljarder kronor kvalar han in på plats 32 på listan.

Forbes släppte under tisdagen sin årliga lista över de rikaste personerna i världen. Toppar listan gör, precis som förra året, Bill Gates med en förmögenhet på 645 miljarder kronor. På andra plats finner vi Amancio Ortega, ägare av klädkedjan Zara. Tredje plats innehar den amerikanska affärsmannen Warren Buffett. Trots att Ingvar Kamprad alltså halkat ner från listan återfinns sönerna Jonas, Mathias och Peter med på plats 1.694.

De yngsta miljardärerna i världen är två norska syskon, Alexandra och Katharina Andresen, som är 19 och 20 år gamla. Båda är goda för 1,2 miljarder dollar. Förmögenheten har de ärvt av pappa Johan F Andresen, före detta ägare av ett stort tobaksimperium.

Rikaste kvinnan i världen är 93-åriga Liliane Bettencourt, arvtagerska till kosmetikaföretaget L'Oréal. Sveriges rikaste kvinna är Antonia Ax:son Johnson, som återfinns på plats 219. Hon sitter bland annat i styrelsen för Axfood.

Bland övriga svenskar på listan finner vi Tetra Paks förre vd Hans Rausing på plats 73 och Frederik Paulsen, som är grundare av det privata läkemedelsföretaget Ferring, på plats 201.

Totalt finns det 26 svenskar på listan, där även Minecraftmiljardären Markus ”Notch” Persson kvalar in på plats 1.367.

Topp fem rikaste svenskarna

1. Stefan Persson (plats 32) Styrelseordförande H&M. Förmögenhet: 180 miljarder kronor

2. Hans Rausing (plats 73), Före detta vd Tetra Pak, Förmögenhet: 112 miljarder kronor

3. Frederik Paulsen (plats 201), Vd läkemedelsföretaget Ferring, Förmögenhet: 54 miljarder kronor

4. Jörn Rausing (plats 214) Delägare i Tetra Laval, Förmögenhet: 52 miljarder kronor

5. Antonia Ax:son Johnson (plats 219), sitter i styrelsen för Axfood, Förmögenhet: 51 miljarder kronor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.