Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 15:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kamprads-stiftelse-satsar-100-miljoner-kronor-i-norr/

Ekonomi

Kamprads stiftelse satsar 100 miljoner kronor i Norrland

Ingvar Kamprad, Ikeas grundare
Ingvar Kamprad, Ikeas grundare Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Familjen Kamprads stiftelse satsar 100 miljoner kronor under åtta år på ett kunskapscenter vid Luleå tekniska universitet. 

DN Text

Ingvar Kamprad testamenterade hälften av sina privata tillgångar till Familjen Kamprads stiftelse med viljan att utveckla företag i Norrland

Satsningen kallas Norrlandsnavet och ska stärka norrländska företags konkurrenskraft, uppger stiftelsen och Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen. 

Tanken är att vägen mellan företag och universitet ska vara kort och enkel, skriver man.

– Ingvar ville att hela vårt land ska leva. Med Norrlandsnavet ger stiftelsen förutsättningar för små och medelstora företag att identifiera sina utvecklingsbehov tillsammans med Luleå tekniska universitet. Det är en långsiktig satsning som ska utgå från företagens behov och verklighet, och som på sikt ska komma de många människorna till del i regionen, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot för Familjen Kamprads stiftelse.

Birgitta Bergvall-Kåreborn är rektor för Luleå tekniska universitet.

– Vi är väldigt glada över det fina samarbete vi har med Familjen Kamprads stiftelse och över det projekt som vi tillsammans har utarbetat. Regional utveckling och att stärka och utveckla våra lokala företag är ett viktigt uppdrag och något vi har lång och gedigen erfarenhet av vid universitetet. Att det nya projektet startar mitt i coronakrisen innebär nya utmaningar och möjligheter, men det betyder också att projektet blir än viktigare för regionen, säger hon i en kommentar. 

Läs mer: Kamprads testamente överraskade många