Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kamprads testamente offentligt

Ingvar Kamprads testamente.
Ingvar Kamprads testamente. Foto: Växjö tingsrätt

På onsdagen blev Ingvar Kamprads testamente, som DN berättade om på tisdagen, offentligt. Halva kvarlåtenskapen ”skall användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland”, skriver Kamprad.

Det nu offentliga testamentet bekräftar att den halva av Ingvar Kamprads förmögenhet som inte testamenteras till de fyra barnen går till en stiftelse som grundades 2011, Familjens Kamprads stiftelse, vilken ska främja näringslivsutveckling i Norrland.

”Resterande del av min kvarlåtenskap skall tillfalla stiftelsen FKS. Dessa medel skall användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland”, skriver Kamprad i det handskrivna testamentet (se ovan). Han skrev det på Bölsö gård i oktober 2014.

Läs mer: Jubel i Norrland: ”Det är fantastiskt”

Kamprads kärlek till den småländska hembygden är välkänd, men hans allt starkare intresse för den norrländska landsbygden har varit mindre känd.

Engagemanget för landsbygden var en av utgångspunkterna när FKS grundades 2011 genom en donation på 950 miljoner kronor från familjen Kamprad och Inter Ikea, som äger rättigheterna till Ikeas varumärke.

Efter ytterligare tillskott sedan dess uppgår tillgångarna i stiftelsen i dag till  4,7 miljarder kronor.

Läs mer: Hit går Ingvar Kamprads arv 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.