Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kan bli enklare att boka om missad tågresa efter EU-omröstning

EU ska rösta om förslag som kan göra det ekonomiskt tryggare att åka tåg.
EU ska rösta om förslag som kan göra det ekonomiskt tryggare att åka tåg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Snart kan det bli enklare för tågresenärer som missat en anslutande resa att ta nästa avgående tåg utan extra kostnad, även om det är med en annan operatör. 

Detta efter ett förslag från Miljöpartiet som under onsdagen röstades igenom i transportutskottet i EU-parlamentet.

Förslaget innebär att en tågresenär som missar en anslutande resa pågrund av ett försenat tåg ska ha rätt att utan extra kostnad ta nästa avgående tåg med samma destination, även om det är med en annan operatör. 

– Om en resenär ska åka från Sverige till Italien så kan det hända att tåget i Danmark blir försenat ner till Hamburg. I dag måste man själv betala extrakostnaden för att boka ett nytt tåg, men det ska bli slut med det nu, säger Jakop Dalunde (MP) som är gruppledare för De Gröna i transportutskottet i EU-parlamentet. 

– Det skulle underlätta och det skulle ge en trygghet. I dag finns många osäkerhetsfaktorer som hindrar människor som inte är tågnördar från att åka tåg. En stressad flerbarnsfamilj som känner klimatångest och som vill ta ansvar och ta tåget istället blir bara förvirrad och orolig i dag. Vi måste göra det enklare för människor att göra rätt val, säger Jakop Dalunde. 

Läs mer: Trebarnsfamiljen laddar för tågsemester

Utskottet röstade även för att resenärer ska kunna ta med sig cykel på tåget i hela Europa. 

Innan förslagen kan träda i kraft ska de först röstas igenom i plenum i EU-parlamentet. Där kommer omröstning att hållas i december och om det blir ett ja kommer det att dröja cirka två år innan de nya reglerna börjar gälla. 

Enligt Dalunde kan man vara ganska säker på att det blir ett godkännande. 

– Normalt sett är transportutskottet mer konservativt än plenum så när progressiva förslag kommer upp brukar man kunna vara ganska säker. 

Miljöpartiet har länge kämpat för att tvinga tågbolag att öppna upp sina bokningssystem för andra aktörer. Det skulle kunna göra det lättare för resenärer att boka tåg mellan olika länder i Europa, men under tisdagens omröstning blev det inget bifall för detta förslag. 

– Vi kommer fortsätta kämpa för att göra det möjligt, säger Jakop Dalunde. 

Läs mer: MP vill förenkla tågresor i Europa 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.