Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kan bli regeringens första stora svekdebatt

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om regeringens nya planer på skattehöjningar.

Regeringen vill höja bensinskatten – det låter som ännu ett brutet vallöfte från Socialdemokraterna?

– Ja, Magdalena Andersson lovade i en tevesänd valdebatt att inte höja bensinskatten. Den 17 augusti förra året invände hon mot Miljöpartiets förslag att höja bensinskatten med 70 öre per liter. ”Det är jättedyrt att tanka, vi vill inte höja bensinskatten”.

– Nu försvarar hon sig med att bensinpriset sjunkit kraftigt sedan dess och att S och MP dessutom bildat regering. Det är förvisso sant, men någon sådan reservation hade inte Socialdemokraterna i valrörelsen. Nu riskerar partiet sin första riktiga svekdebatt efter att denna vecka ha brutit två vallöften genom att föreslå ett försämrat rotavdrag och höjd bensinskatt. Tidigare har finansministern också ändrat sig om överskottsmålet för de offentliga finanserna.

Hur tror du att regeringen kommer att hantera svekdebatten?

– Den behöver övertyga väljarna om att de reformer man nu ska presentera är så bra att det är värt att både betala mer i skatt och att hacka i sig socialdemokratiska löftesbrott. Efter att ha höjt bensinskatten krävs till exempel en satsning på glesbygden, som kan övertyga alla dem som är beroende av bilen för att kunna bo där de gör. Regeringen behöver också visa att de nya åtgärderna skapar fler jobb än skattehöjningarna kan komma att ta bort.

– Finansministern försvarade igår sitt löftesbrott att inte höja bensinskatten med att oljepriset minskat kraftigt. Men hon gav samtidigt inget tydligt svar på om bensinskatten i så fall kommer att sänkas igen om oljepriset skulle stiga till gamla nivåer. Den frågan kommer hon säkert att få flera gånger.

Regeringen har en lång lista på skattehöjningar, vad ska intäkterna användas till?

– Regeringen vill enligt finansmarknadsminister Per Bolund höja skatten med mellan 17 och 18 miljarder det kommande året. Finansminister Magdalena Andersson räknade upp vilka områden de intäkterna ska användas till de kommande åren. Hon nämnde jobb, skola, miljö, välfärd samt infrastruktur. Däremot sade hon ingenting om försvaret, där regeringen och de borgerliga nu förhandlar om årliga anslagsökningar i miljardstorlek. Det återstår att se om det kommer ännu fler förslag till skattehöjningar när försvarsnotan ska betalas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.