Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kanada trumfkort i USA-förhandling för Malmström

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Foto: Emil Wesolowski

Ett omförhandlat handelsavtal mellan EU och Kanada kan ha betydelse för de långsammare transatlantiska förhandlingarna. Målet är att det ska vara klara innan Obama lämnar Vita huset, men ett kongressbeslut i år är osannolikt.

Endast två månaders förhandlingar krävdes för att lösa knutarna kring det handelsavtal mellan EU och Kanada som stod – nästan - klart 2014.

Så snart den nyvalda kanadensiska regeringen tillträtt inleddes i december förhandlingarna genom EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och den kanadensiska handelsministern Chrystia Freeland.

Det färdiga avtalet är en framgång för Malmström, som ihop med Kanadas handelsminister Chrystia Freeland, har lyckats lösa den kontroversiella fråga som har låst överenskommelsen sedan 2014. Det handlar om investerarskyddet, som ger företag rätt att stämma stater över ny lagstiftning som de anser skadar deras investeringar, och som har orsakat folkliga protester. I avtalet med Kanada ersätts det med ett helt nytt system med en prövning inför 15 domare i en process med insyn och möjlighet att överklaga.

Samma modell finns sedan i september i ett avtal mellan EU och Vietnam.

Möjligen påverkas nu även de transatlantiska förhandlingarna mellan USA och EU, TTIP, där investerarskyddet också är aktuellt.

– Amerikanerna har helt klart noterat vad vi har åstadkommit, säger Cecilia Malmström under ett besök Washington, där hon träffar såväl sin amerikanske förhandlingspartner Michael Froman som Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som är på statsbesök i USA.

Enligt Malmström påverkas TTIP-förhandlingarna inte alls av de amerikanska valkampanjerna, men hon har givetvis noterat den skarpt frihandelsfientliga retoriken hos flera av kandidaterna. Både demokraten Bernie Sanders och republikanen Donald Trump skyller förlorade arbetstillfällen i USA på konkurrensen från låglöneländerna, och är negativa till det stora handelsavtalet för Stillahavsområdet som president Barack Obama vill ro i land.

– När många väljare känner sig pressade är det ganska naturligt att isolationism och ”hotet från globaliseringen” kommer fram i en valrörelse. Det ser vi också i Europa, säger Malmström.

Målet är att vara så klar som möjligt klart innan USA går till val, men kongressen kommer inte att hinna godkänna en färdig text, och avtalet är beroende av vem som efterträder Obama.

Cecilia Malmström vill inte spekulera i vad som händer om det blir en republikan som Donald Trump eller Ted Cruz.

– Men i kongressen stöder många förhandlingarna, inte minst bland republikanerna. En ny president förändrar inte det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.