Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kanadas mjölkbönder fruktar Trumps nya handelsavtal: ”Som att dödas med tusen knivhugg”

Mjölkbönderna Philip och Peter Armstrong i provinsen Ontario befarar att handelsavtalet USMCA leder till att billiga amerikanska mejeriprodukter kommer att översvämma den kanadensiska marknaden.
Mjölkbönderna Philip och Peter Armstrong i provinsen Ontario befarar att handelsavtalet USMCA leder till att billiga amerikanska mejeriprodukter kommer att översvämma den kanadensiska marknaden. Foto: Eva Tedesjö

CALEDON. Det har varit nervösa dagar och veckor för bröderna Philip och Peter Armstrong på deras mjölkfarm i provinsen Ontario, Kanada. Skulle det bli ett nytt frihandelsavtal med USA som drog undan mattan för deras möjlighet att klara sitt jordbruk?

”Det är som att dödas med tusen knivhugg”, säger de.

På Armstrong Manor Farm i det böljande landskapet några mil norr om Toronto idisslar de 350 mjölkkorna stillsamt sitt kraftfoder, helt omedvetna om att de har stått i centrum för ett internationellt diplomatiskt drama. 

USA-presidenten Donald Trump utpekade dessa svartvit-brokiga Holstein-kossor som ansvariga för att ”döda” amerikanska jordbrukare, eller närmare bestämt; det var kanadensiska skyddstullar för mejeriprodukter på 280 procent som var skurken. 

Därför, menade Trump, måste Nafta, det nordamerikanska frihandelsavtalet, antingen skrotas eller omförhandlas.

Det var allmänt väntat att villkoren för ett nytt avtal skulle blir ogynnsamt för Kanadas mjölkbönder – genom att den kanadensiska marknaden öppnas upp mer för amerikanska mjölkprodukter. 

Trump påstår att det bara är Kanada som har höga tullar, men det är inte sant, säger bonden Peter Armstrong.

Och så blev det också i det nya avtalet som ersätter det tidigare trilaterala Nafta, som nu har bytt namn till USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement). 

Avtalet blev klart i månadsskiftet efter långa och hårda förhandlingar mellan Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och USA:s handelsföreträdare Robert Lighthizer.

Över stora delar av Nordamerika möttes beskedet med stor lättnad. Trumps dokumenterade skepsis till internationella avtal – han har tidigare dragit sig ur TPP-avtalet för Stillahavsregionen – hade trots allt till slut inte resulterat i ett avtalslöst tillstånd. 

Men de kanadensiska mjölkbönderna såg sig omedelbart som förlorarna.

Mjölkbönderna Philip och Peter Armstrong i provinsen Ontario skopar ihop kraftfoder till sina 350 kor.
Mjölkbönderna Philip och Peter Armstrong i provinsen Ontario skopar ihop kraftfoder till sina 350 kor. Foto: Eva Tedesjö

– Det är en klar besvikelse. Även om vi förutsåg att det skulle bli försämringar för oss överraskades vi av storleken på de eftergifter som regeringen gick med på, säger Ralph Dietrich, ordförande för Dairy Farmers of Ontario till DN.

Han betonar att USA:s mjölkproducenter, när de nu släpps in på Kanadas marknad, har fördelen av att vara starkt subventionerade av den amerikanska staten. I Kanada finns inga statliga subventioner till bönderna; de skyddas i stället främst av ett särskilt system – ”supply management”, som kraftigt begränsar importen.

”Supply management” innebär att Kanadas lantbrukare producerar så mycket som marknaden efterfrågar, vilket sker med hjälp av produktionskvoter och priskontroll på mejeriprodukter, medan import drabbas av höga tullar. Med det nya USMCA-avtalet får Kanada behålla ”supply management”, men alltså med ett större fönster för import från USA.

– När regeringen gick med på avtalet lovade man oss kompensation i form av subventioner, men det vill vi inte ha. Det är överproduktionen av mjölk i världen som är problemet, och nu kommer USA att öka den ytterligare, vilket vi kanadensiska bönder får lida av, säger Ralph Dietrich.

Läs mer: Tre frågor och svar om det nya USMCA-avtalet

Ute på Armstrong Manor Farm är oron för framtiden stor. De har ännu inte hunnit förstå vad de nya reglerna konkret innebär för dem.

– Vad vi vet är att det handlar om att ytterligare 3,6 procent av den kanadensiska marknaden öppnar sig för den billigare, statssubventionerade amerikanska mjölken, säger Philip Armstrong.

– Det är ovanpå alla tidigare eftergifter. De kommer att översvämma vår marknad. Det är som att dödas med tusen knivhugg. Trump påstår att det bara är Kanada som har höga tullar, men det är inte sant. Hans enda anledning att driva igenom detta är att han vill vinna röster, och nu kan har proklamera sig som försvarare av Michigans och Wisconsins bönder, tillägger brodern Peter Armstrong. 

De två bröderna driver tillsammans med sina söner mjölkfarmen, som den sjätte generationen i familjen Armstrong. Anfadern kom hit från Skottland 1828 och startade ett jordbruk. 

Bröderna Philip och Peter på Armstrong på Manor Farm utanför Toronto försöker göra det bästa av situationen efter det nya handelsavtalet som kan ge dem konkurrens från amerikanska produkter.
Bröderna Philip och Peter på Armstrong på Manor Farm utanför Toronto försöker göra det bästa av situationen efter det nya handelsavtalet som kan ge dem konkurrens från amerikanska produkter. Foto: Eva Tedesjö

Nu är Philip och Peter inte längre säkra på om sönerna kommer att kunna fullfölja släkttraditionen och ta över gården. 

Ändå ser de två ut att ta situationen med jämnmod.

– Ja, vad ska vi göra? Jag skulle kunna vråla ut mitt missnöje, men vad skulle det hjälpa? Trump är trots allt den största busen på gården med den största käppen. Det är bättre att göra det bästa av situationen, studera avtalet ordentligt och så kanske vi hittar några kryphål, säger Philip Armstrong.

Den nya handelsavtalet

Det nya frihandelsavtalet USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement) slöts den 30 september 2018 efter drygt ett års förhandlingar. Det ersätter det gamla Nafta-avtalet (North American Free Trade Agreement) från 1994 som president Donald Trump dömde ut som ”ett av historiens värsta handelsavtal”.

Avtalet består av 34 kapitel som omfattar alla aspekter av den inbördes handeln mellan de tre länderna – en handel som årligen uppgår till totalt 1,2 biljoner (tusen miljarder) dollar.  

Störst följder verkar USMCA få för bilbranschen, där avtalet stadgar att andelen av bilens komponenter ska tillverkas i Nordamerika för att tullfrihet ska råda går upp från 62,5 procent till 75 procent, vilket gynnar sysselsättningen inom de tre ländernas bilindustri. 

En annan regel är att 45 procent av ett fordon måste tillverkas av arbetare som tjänar minst 16 dollar i timmen, vilket minskar incitamentet att flytta produktion till Mexiko, där lönerna ligger långt under denna nivå. Detta gynnar sysselsättningen för arbetare i USA och Kanada, men potentiellt också för Mexikos bilarbetare. 

En ”förlorare” är Kanadas mejeribransch i och med att USA:s mjölkprodukter nu får ökad access till den kanadensiska marknaden, närmaste bestämt 3,6 procent av den.

Däremot fick USA:s förhandlare inte igenom att Kanada slopar sitt protektionistiska ”supply management system” som reglerar såväl jordbruksproduktionens storlek som priserna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.