Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 07:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kandiskocken-oppnar-ny-restaurang-i-london/

EKONOMI

Kändiskocken öppnar ny restaurang i London

Foto: Fredrik Persson/TT

Kocken Niklas Ekstedt öppnar i september restaurang i London. Där kommer Ekstedt at The Yard att rymmas i en del av Scotland Yards gamla högkvarter för polisen i London.

Tre år har det tagit att få allt på plats efter att coronapandemin försenat projektet.

Vad han ska laga för mat i London har han tänkt ändlösa timmar på, säger han.

– I grunden blir det med mina matlagningstekniker som jag haft med mig sen barndomen i Jämtland. Björkved och kol, grillat, nästan bara varma rätter och mycket gjutjärn, gjutjärnsspis och vedugn. Det blir basen, det skandinaviska köket ligger i grunden. Sen kommer jag att använda brittiska ingredienser, beskriver Niklas Ekstedt.

Han har noga studerat vilka brittiska råvaror han vill använda.

– Jag ser fram emot att jobba med vilt från Skottland. Och med fisk, skaldjur och krabba och med grönsakerna från södra England.

På menyn kommer bland annat att stå: vedugnsbakad ripa från Skottland och hel fisk från England bakad över björkved. Det kommer att rökas med enris på restaurangen och det kommer att användas hö.

Kampen om matgästerna blir tuff.

– London är stenhårt, kanske en av världens svåraste städer att öppna restaurang i eftersom konkurrensen är så hård. Men jag tror ändå att min matlagning och min profil och det jag gör sticker ut och är väldigt annorlunda. Maten är ju byggd i grunden på de nordiska matlagningsteknikerna som är annorlunda, säger han.

Vad är det för skillnad på restauranggäster i Stockholm och i London?

– London är tacksamt att laga mat i, och det har jag gjort många gånger, men inte på egen restaurang tidigare, utan under gästspel. Det som är kul i London är att de har en kultur av att vara öppna mot nya kulturer och matlagningstekniker. Det är inte lika konservativt som i till exempel Paris och Milano. Sen gillar britter ofta den skandinaviska mentaliteten, säger Niklas Ekstedt.

När han var tolv år gammal flyttade han med familjen under en tid till London. Under sin karriär som kock – med bland annat en stjärna i Michelinguiden till restaurang Ekstedt i Stockholm – har han ofta gästat både svenska och brittiska matlagningsprogram.

– Det har varit väldigt naturligt att London skulle bli min nästa plats för en restaurang, säger han och fortsätter:

– Mest stolt är jag över att jag ska få visa upp en annan del av nordisk och svensk kultur i London. Vi har en lång tradition av att synas på teatrar och i tv med kriminalserier och även inom musik. Men nordisk mat har inte riktigt visats upp i samma utsträckning som våra andra kulturer.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt