Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Känslan är att vi inte är vatten värda”

Britta Abrahamsson är mycket kritisk till att hon och hennes jämnåriga drabbas av sänkt tjänstepension.
Britta Abrahamsson är mycket kritisk till att hon och hennes jämnåriga drabbas av sänkt tjänstepension. Other: Lars Lindqvist

Britta Abrahamssons tjänstepension sänks med 670 kronor i månaden före skatt. Det gör att hon inte får mer i plånboken trots att skatten minskar.

– Det är så nedvärderande mot oss som arbetat i kommuner och landsting i många år, säger hon.

Läs mer: Avtal som ger sänkt pension omförhandlas 

Britta Abrahamsson fyllde 80 år förra året och har hunnit vara pensionär i ganska många år. Före pensioneringen arbetade hon som sjuksköterska.

– Jag arbetade deltid några år när barnen var små men annars var det heltidsarbete i sammanlagt 30 år, säger hon.

Under hösten talades det mycket om att pensionärerna skulle få mer pengar i plånboken 2018. Bland annat genom skattesänkningen på pensionsinkomster upp till 35 000 kronor i månaden från årsskiftet. För dem med pensioner upp till 17 000 kronor i månaden tas skillnaden i beskattning av löne- och pensionsinkomster bort helt.

Britta Abrahamsson såg fram emot att få in mer pengar på kontot med början nu i januari. Men så blev det inte.

– Före skatt höjs min allmänna pension med 162 kronor men tjänste­pensionen sänks med 670 kronor. Det gör att jag inte får mer pengar trots skattesänkningen, ­säger hon.

Jag ser bara att jag inte får mer pengar som det har sagts.

Skatten har alltså sänkts precis som utlovats och den statliga pensionen har räknats upp. Att det inte blir plus i plånboken beror på minskningen av tjänstepensionen.

– Men jag bryr mig inte om vilket. Jag ser bara att jag inte får mer pengar som det har sagts, säger Britta Abrahamsson.

Eftersom hon är född 1937 omfattas hon av det tidigare pensionsavtalet PA-KL som förhandlades om i samband med att det nya pensionssystemet trädde i kraft fullt ut i början av 2000-talet.

Läs mer: Det kan uppfattas som om kommunerna är dåliga arbetsgivare 

Britta Abrahamsson konstaterar att tjänstepensionerna inom andra avtalsområden inte förändras på samma sätt som i PA-KL. Kommun- och landstingsanställda födda 1938 eller senare berörs inte heller.

– Inga andra har det på det här sättet. Jag har en tidigare arbetskamrat som är född på 1940-talet och fyra år yngre än jag. Hennes pension höjs lite grand och hon får nytta av skattesänkningen, säger Britta Abrahamsson.

Hon är mycket kritisk, arg och ledsen för att hon och hennes jämnåriga drabbas på det här sättet.

– Känslan hos oss är att vi inte är vatten värda. Alla pratar om att det ska bli mer pengar 2018 och så gäller det inte oss, säger hon.

Britta Abrahamsson lyfter fram att pensionsinkomster beskattats hårdare sedan 2007 när skatten på arbetsinkomster började sänkas med jobbskatteavdrag. Nu när regeringen utjämnar skillnaderna tycker hon att även de äldre som varit anställda i kommuner och landsting ska få mer pengar.

– Det känns så fult att vi inte ska få nytta av den sänkta skatten.

Britta Abrahamsson anser att avtalet ska förhandlas om och att årets minskning av pensionerna ska tas bort så att tjänstepensionen åtminstone blir lika hög i år som 2017.

– Jag tycker att de ska räkna om pensionerna. För vi vill också ha del av skattesänkningen, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.