Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kaplan ändrar sig inte – trots finansministerns kritik

Mehmet Kaplan står fast vid att förhandla om ränteavdragen.
Mehmet Kaplan står fast vid att förhandla om ränteavdragen. Foto: Jonas Lindkvist

Trots finansminister Magdalena Anderssons åthutning – bostadsminister Mehmet Kaplan står på sig. En nedtrappning av ränteavdragen ska diskuteras i bostadsförhandlingarna med oppositionen.

Mehmet Kaplan (MP) förklarade i en intervju för Sveriges Radio i lördags att han gärna såg nedtrappade ränteavdrag och reavinstskatt på bostadsförsäljningar (så kallad flyttskatt) som en del av samtalen om bostadskrisen regeringen nu för med oppositionen.

– Jag ser framför mig en modell där ränteavdragen kan växlas mot reavinstskattesänkningar. Det är en fråga som är helt nödvändig och den finns med i samtalen, sade Kaplan.

Det fick finansminister Magdalena Andersson (S) att reagera. På måndagen sade hon i en intervju med Dagens Industri att det var hon som hade ansvar för skattefrågorna, inte Kaplan. Och Kaplan hade bara uttalat sin personliga åsikt, inte regeringens, lade hon till.

– Där jag kan tala för regeringen är det väldigt tydligt att vi inte har lagt fram några förslag om att ändra ränteavdragen eller reavinstskatten, tillade Andersson.

Både Andersson och Kaplan deltar i samtalen med oppositionen och både Moderaterna och Centerpartiet påpekade snabbt att regeringen tycks vara oense i frågan om ränteavdragen.

Men när DN träffar Mehmet Kaplan på onsdagen är han tydlig.

– Vi har inte stängt några dörrar, förutom den om fastighetsskatten. Där är vi eniga om att den inte kommer upp i samtalen, sade han.

Kaplan underströk också att han såg det som sin skyldighet som bostadsminister att reagera på ”obalanser” när det gäller bostadspolitiken. Flera ekonomer och bostadsexperter har pekat på att ränteavdragen och reavinstskatten ger inlåsningseffekter som försvårar rörligheten på bostadsmarknaden.

Det är inte bara Socialdemokraterna som är tveksamma till att röra ränteavdragen. Det gäller i allra högsta grad också Moderaterna. Men Mehmet Kaplan tycker att det är synd att låsa sig för något, förutom då för fastighetsskatten.

– Det är en mängd olika saker som är viktiga att föra in i samtalen, säger han och tillägger:

– Då vore det konstigt att stänga dörren för något.

Moderaternas skattepolitiska talesperson, Niklas Wykman tycker att det är anmärkningsvärt att regeringspartierna är ”djupt splittrade”.

– Regeringen har inbjudit till samtal, men de två ministrar som ska föra dem bråkar med varandra om vad som gäller. Det är oroande, tycker han.

I sak säger Wykman att Moderaterna ska granska alla förslag. Men då måste också regeringen enas om de förslag de vill presentera i förhandlingarna.

– Det vi efterlyser är att regeringen ska lägga förslag på bordet – eller åtminstone meddela vad man tycker och hur man avser att arbeta, säger han.

– I den här situationen där de båda regeringspartierna lämnar motstridiga besked är det inte möjligt för oss att göra en seriös prövning, tillägger han.

Skulle ett förslag om nedtrappade ränteavdrag och flyttskatt läggas, så vill Niklas Wykman studera ”fördelningsprofilen”.

– Det innebär ju rimligtvis att ett antal personer med stora kapitalvinster skulle få stora skattelättnader, medan många arbetande hushåll och barnfamiljer som nyligen köpt bostad skulle få höjd skatt.

– Men självklart kommer vi att studera de förslag som läggs på bordet, tillägger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.