Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/karin-eriksson-darfor-tvingar-bensinpriset-ut-biden-pa-vagarna/

EKONOMI | KOMMENTAR

Karin Eriksson: Därför tvingar bensinpriset ut Biden på vägarna

USA:s president Joe Biden bredvid en hög med majs på en bioprocessanläggning i Menlo, Iowa.
Foto: Mandel Ngan/AFP

WASHINGTON. När inflationen rusar uppåt och bensinpriset parkerar på rekordnivåer finns det i alla fall en person i USA som måste ge sig ut på vägarna.

Nämligen presidenten Joe Biden.

Han måste övertyga väljarna att han klarar ekonomin och energin inför mellanårsvalet till kongressen i höst.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

På tisdagen klev presidenten ut bland traktorer och höbalar i lilla Menlo i delstaten Iowa för att prata om bränsleregler. Nyheten var att USA ska tillåta tankning året runt med E15 – en blandning mellan bensin och bioetanol som tidigare varit förbjuden sommartid.

Allt för dämpa de skyhöga bensinpriserna.

– Din familjebudget och din förmåga att fylla tanken – inget av det ska avgöras av om en diktator förklarar krig eller begår folkmord en halv värld härifrån, sa Joe Biden, enligt Washington Post.

Samma dag offentliggjordes nya siffror: USA:s konsumentprisindex steg med 8,5 procent i mars, mätt på årsbasis. Det är den högsta inflationen i landet på 40 år.

Biden har varit med i toppolitiken i USA i ett halvsekel och får kanske en känsla av deja vu från tidigt 1980-tal: Kallt krig och stigande priser för amerikanska medborgare.

Våren 2022 hänger allting ihop: Inflationen var på väg upp redan i höstas. Men kriget i Ukraina har förlängt och förvärrat prisökningarna på till exempel bensin.

Och även om det finns en bred uppslutning bakom USA:s hantering av själva konflikten riskerar de indirekta konsekvenserna att slå tillbaka på Biden, som tidigare beskrivit inflationen i USA som en konsekvens av pandemin och ett övergående problem.

För presidenten och hans medarbetare är inflationen ett dubbelt dilemma. Dels måste de övertyga oroliga väljare om att de klarar ekonomin, dels blir det svårare att få igenom nya satsningar på till exempel klimatet.

Det blev inte bättre, det blev värre. Oron över prisökningarna hamnar i topp, när väljarna ska ranka viktiga samhällsproblemen i olika opinionsundersökningar. Det är inte så konstigt när bensinpriserna ökat med 48 procent på ett år och matpriserna stigit med i snitt 8,8 procent - med särskilda höjningar på basvaror som ägg och kött och mjölk.

För presidenten och hans medarbetare är inflationen ett dubbelt dilemma. Dels måste de övertyga oroliga väljare om att de klarar ekonomin, dels blir det svårare att få igenom nya satsningar på till exempel klimatet.

Mycket av lagstiftningsarbetet blockeras i senaten, där de politiska motståndarna kan stoppa många förslag med den gamla röstningsregeln filibuster.

Demokraterna har för närvarande hälften av ledamöterna samt vicepresidenten Kamala Harris utslagsröst. Det räcker i teorin för att få igenom vissa paket som rör budgeten. I praktiken finns interna kritiker som den konservative demokratiske senatorn Joe Manchin från West Virginia.

Före jul stoppade han Bidens mångmiljardsatsningar på klimatet och välfärden. Och han använde inflationen som argument.

Nu anklagar han både Bidenadministrationen och centralbanken Federal Reserve för att ha reagerat alldeles för lite och för långsamt.

”Det amerikanska folket förtjänar sanningen om varför det finns en rekordinflation och vad som måste göras för att kontrollera den”, skriver Manchin i ett uttalande.

Det är svårt att se att senatorn från West Virginia godkänner några omfattande investeringar före mellanårsvalet. Och då kan Republikanerna ta över majoriteten i kongressen.

Alltså behöver Biden göra vad han kan för att blidka väljarna.  I Iowa betonade han att Vita huset har gjort framsteg i kampen mot inflationen under de senaste veckorna. På torsdag tar han med sig det budskapet till Greensboro, North Carolina.

Läs mer:

Billig bensin med svenska mått – men amerikanerna våndas