Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kärnkraft och värme goda nyheter för elkonsumenter

Billigare el.
Billigare el. Other: JONAS EKSTRÖMER / TT

Grattis elkonsumenter. Elpriset i oktober var 18 procent lägre i år jämfört med samma månad förra året, enligt jämförelsesajten elskling.se. Varmt väder är en förklaring.

I oktober i år var medelspotpriset för el 29 öre per kilowattimme mot 35,2 öre per kilowattimme för oktober förra året. Det är första gången sedan i juni som spotpriset varit lägre än motsvarande period förra året, enligt ett pressmeddelande från elskling.se. 

Det finns flera förklaringar till det lägre priset. En är att oktober varit förhållandevis milt. En annan är att produktionen av el från kärnkraften varit 80 procent av installerad effekt, enligt elskling.se. Vattennivån i elbolagens vattendammar har också kommit upp i normalnivåer

- Vi har haft ett milt väder i oktober och det är positivt att resurserna från kärn- och vattenkraften har stärkts, säger Faraz Azima, vd på jämförelsesajten elskling.se. 

– Då sjunker spotpriserna och kunder med rörligt avtal får en prissänkning som är efterlängtad. Men det är inte förrän vi får ett mer vinterlikt väder som prisläget utmanas på riktigt, fortsätter han.

Enligt ett pressmeddelande från energibolaget Vattenfall på tisdagen är bolagets sju kärnkraftreaktorer i full drift.

Spotpriset är det priset som sätts i den dagliga handeln på den nordiska elbörsen Nordpool.

Åtta spartips för hushållsel

  1. Välj ett elavtal. Annars får du det dyra anvisningspriset.
  2. Dra ur laddarna. De drar ström genom att sitta i eluttaget även om de inte är kopplade till en apparat.
  3. Undvik standbyläge. Stänger du av apparaterna helt i stället drar de inte el.
  4. Rätt temperatur i kyl och frys. Det räcker om det är plus 5 grader i kylen och minus 18 grader i frysen.
  5. Använd vattenkokare. Snabbast och energisnålast när du ska värma upp vatten.
  6. Sänk tvättemperaturen. Du kan ofta nästan halvera energianvändningen genom att tvätta i 40 grader i stället för i 60 grader.
  7. Diska i maskin. Det drar mindre energi än att diska för hand.
  8. Duscha snålt. Ett snålspolande duschmunstycke sparar energi men hur länge du duschar har förstås också betydelse.

Källa: DN, Energimyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.