Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Kärnkraftskalkylen har spruckit totalt”

Reaktor 1, 2 och 3 vid kärnkraftverket Forsmark.
Reaktor 1, 2 och 3 vid kärnkraftverket Forsmark. Foto: Lars Lindqvist

Industrin reagerade med oro på onsdagens besked om energipolitiken från S och MP. Men ekonomer och energiexperter som DN talat med menar att ny kärnkraft ändå inte kommer att vara lönsam. ”Kalkylen har spruckit totalt”, säger Klas Eklund, chefekonom på SEB.

En större del av kostnaderna ska bäras av kärnkraftsindustrin själv och kraven skärpas på investeringar i säkerhet. Samtidigt stoppas statliga Vattenfalls planer på ny kärnkraft. Det är några punkter i den uppgörelse om energin som Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade på onsdagen.

MP:s språkrör Åsa Romson menar att detta kommer att göra kärnkraften olönsam och att den därmed avvecklar sig själv av rent ekonomiska skäl. Experter som DN talat med är av likartad uppfattning. Klas Eklund, chefsekonom på banken SEB, trodde tidigare på en framtid för kärnkraften men har ändrat uppfattning.

– Under de senaste åren har kostnaderna för nya kärnkraftverk skjutit i höjden våldsamt. Det ena skälet till att de har stigit är i hög grad politiska krav på ökad säkerhet. Det andra skälet är att kärnkraft ska gå väldigt länge, med en livslängd på 50 år eller mer. Att räkna hem investeringarna på så lång sikt blir väldigt svårt när vi ser hur snabbt ny teknik utvecklas och priset på förnybar energi faller, säger Eklund.

Konsekvensen är enligt Eklund att kärnkraften blir en parentes.

– Den kalkyl som många hade på att ny kärnkraft skulle kosta ungefär som gammal har spruckit totalt. Med dagens teknik och kostnadsbild tror jag inte att det byggs lönsam ny kärnkraft i Sverige.

Tomas Kåberger är energiprofessor på Chalmers tekniska högskola. Inte heller han tror på en kommersiellt hållbar framtid för kärnkraften.

– Utvecklingen de senaste decennierna i världen är att kärnkraftsutbyggnaden har avstannat av ekonomiska skäl. Elproduktionen från kärnkraft nådde en topp 2006. Samtidigt har vi sett en snabb utveckling av sol- och vindenergi. De här teknologierna har industrialiserats och kostnaderna sjunkit dramatiskt. Det är en rimlig bedömning att förnybart kommer att vara ekonomiskt fördelaktigt jämfört med kärnkraft, säger Kåberger.

Trots det reagerade företrädare för svenskt näringsliv med oro på onsdagens besked från S och MP. Helen Axelsson är talesperson för basindustrins energisamarbete, SKGS.

”Socialdemokraternas och Miljöpartiets besked att förberedelserna för ersättningskärnkraft ska stoppas är mycket oroande. Sveriges basindustri är äventyrad om dörren till ny kärnkraft stängs”, skriver hon enligt TT i en kommentar.

Svenskt näringslivs energiexpert Maria Sunér Fleming, energi- och klimatexpert på Svenskt Näringsliv (SN), tror att industrin kommer att reagera ”ganska kraftigt” på beskedet från de rödgröna. Hon varnar för att mindre kärnkraft betyder mer fossilt bränsle.

– Jag kan inte landa i någon annan slutsats än att vi kommer att ha mer gaskraft i Sverige, säger hon enligt TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.