Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kärnkraftverken klarar inte utbyggnad

Regeringens tillstånd till att bygga ny kärnkraft möter oväntat motstånd. Varken ­Oskarshamn eller Forsmark kan klara av att ta hand om nya reaktorer, visar en ­analys från statliga Svenska Kraftnät som DN tagit del av. Det enda kärnkraftverk som ­lämpar sig för utbyggnad är Ringhals.

Svenska Kraftnäts bedömning publiceras i dag i en rapport om utbyggnaden av det svenska stam­nätet för elkraft. Rapporten grans­kar inte själva kärnkraftverken och deras eventuella lämplighet för nya kärnreaktorer. Det är andra myndigheters uppgift.

Men Svenska Kraftnät ansvarar för om det svenska stamnätet kan ta emot mer el från nya reaktorer. Och det resultatet går stick i stäv mot vad regeringen har tänkt sig.

Enligt den nya kärnkraftlagen får dagens tio reaktorer ersättas med nya om de placeras på de kärnkraftverk som redan finns. Svenska Kraftnät konstaterar att det bara är ett verk som lämpar sig för nybyggnad: Ringhals.

Att bygga nya reaktorer i Oskarshamn är ”inte möjligt”, enligt Svenska Kraftnät eftersom det inte finns plats för några nya ledningar från verket om produktionen ökar.

I Forsmark finns det redan problem med de produktionsökningar som är planerade.

Möjligheten för nya och större reaktorer är ”utomordentligt begränsad”, skriver Svenska Kraftnät i sin rapport.

Att ersätta dagens reaktorer med större är just den utveckling man förväntar sig när den svenska kärnkraften ska förnyas.

– Man bygger inte så små reaktorer som Oskarshamn 1. Det är inte lönsamt, säger Inge Pierre, som är kärnkraftsexpert på branschföreningen Svensk Energi.

Ingemar Engkvist, vd för Eon Kärnkraft i Sverige som är huvudägare till kärnkraftverket i Oskarshamn, är lika bestämd när han tittar på kärnkraftens framtid i Sverige.

– Det skulle vara uteslutet att bygga en lika liten reaktor som den första reaktorn i Oskarshamn. Men en ersättningsreaktor skulle kunna ligga i Ringhals eller Forsmark. Man skulle kunna göra tvärtom också, säger han samtidigt som han betonar att Eon ännu inte fattat något beslut om företaget ska börja planera för ny kärnkraft i Sverige.

Men det är fortfarande oklart var ersättningsreaktorerna får placeras, anser Engkvist.

Måste en ny ligga på samma plats som den gamla reaktorn eller kan den lika väl ligga på något av de andra kärnkraftverken? Det vill säga om en reaktor i Oskars­hamn ska ersättas, kan den då placeras i Ringhals?

Vattenfall har tagit ett steg längre än Eon och ansökt om att få bygga ny kärnkraft i Sverige. Men i ansökan har företaget inte gett några närmare specifikationer om var reaktorn ska ligga eller hur den ska se ut. Vattenfall vill helt enkelt veta vilka regler som gäller för nya kärnreaktorer.

– Vi tittar bara på de platser som är angivna i lagen. Vi ser förutsättningslöst på både Ringhals och Forsmark, som vi är huvudägare till, säger Mats Ladeborn, som är ansvarig för Vattenfalls kärnkraftsutveckling.

Ladeborn vill inte säga något om vilken storlek en ny reaktor kan ha.

– Storleken på reaktorerna är en öppen fråga. En av de frågor som vi försöker att reda ut är hur lönsamheten ser ut för reaktorer av olika storlekar, säger han och lägger till att en del av analysen av den framtida kärnkraften är att se hur nya kärnreaktorer passar in i det svenska kraftnätet.

Varken Vattenfall eller något annat kraftbolag har haft möjlighet att granska Svenska Kraftnäts rapport om var nya reaktorer bäst ska ­placeras. Det kan de göra först i dag när de och andra remissinstanser får rapporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.