Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kartlaggning-sverige-hjalper-inte-unga-till-att-fa-kopa-forsta-bostaden/

Ekonomi

Kartläggning: Sverige hjälper inte unga till att få köpa första bostaden

Foto: Magnus Hallgren

I stora delar av världen finns olika program för att hjälpa unga människor att köpa en bostad. Men inte i Sverige.

– Vi har gjort det extra svårt för unga, säger Linda Lövgren, bostadsanalytiker på teknikkonsultföretaget WSP.

Linda Lövgren har nyligen, med kollegor på WSP, gjort en genomgång av vilken typ av stöd till boendet som finns i stort antal länder runt om i världen. 

– Det finns inget land som inte har något problem med sin bostadspolitik. Alla länder har sina problem, säger Lövgren.

– Däremot kom vi fram till att det finns många bostadspolitiska instrument som man använder i andra länder, men som inte finns i Sverige och som inte nämns så mycket i debatten, tillägger hon.

Det vanliga är någon form av vad Linda Lövgren kallar ”kapitalunderlättande åtgärder” till förstagångsköpare, vilka brukar vara unga vuxna. 

Linda Lövgren, bostadsanalytiker på WSP. Foto: Pressbild

– Det kan vara olika saker. Allt från direkta bidrag, till förmånligt bosparande, till att man har lägre kapitalinsatser eller att man får någon form av förmånligt lån. 

Hon betonar dock att det sker oftast i utbyte för att den som söker stödet har visat att man har sparat först.

– Det kan handla om statliga mellanlån, som ligger mellan den egna insatsen och ett vanligt bolån.

– Sedan finns också en form av hyrköp. Det förekommer i både Storbritannien och i Finland. Man köper bara en del av bostaden och hyr resten. Därefter ökar man sin andel allt eftersom man har möjlighet.

Linda Lövgren menar att det finns exempel runt om i världen på just dessa ”bostadspolitiska instrument” som hon kallar dem, och som Sverige kan lära av. 

För här finns inte sådana ”instrument” för unga förstagångsköpare.

– Inte nog med att vi har samma regler för unga och förstagångsköpare som för alla andra i Sverige – samma krav på kapitalinsats till exempel. Vi har också gjort det extra svårt för dem genom Finansinspektionens krav på att man kopplar inkomst till bolånet, säger hon.

Lövgren syftar på det skärpta amorteringskravet som innebär att ett hushåll måste amortera ännu snabbare om lånet överstiger 4,5 gånger hushållets inkomst. Det blir en extra utgift som de flesta unga i de större städerna inte klarar av.

Att bostadspolitiken är inriktad på just ägande är det vanliga i dessa länder.

- Men i Sverige handlar diskussionen främst om att vi måste bygga så kallade billiga hyresrätter för unga. Och det är ganska ovanligt jämfört med hur man löser det i andra länder, säger Lövgren och påpekar att olika mätningar brukar visa att de flesta vill äga sin bostad.

Det är också svårt att få till stånd billiga nybyggda hyresrätter, även om det görs försök.

– Ja, de är ofta mellan 70 och 100 procent dyrare än det befintliga beståndet. Det är bra att det byggs, men det är inte lösningen för väldigt många. Det blir för dyrt helt enkelt.

Linda Lövgren menar också att hur vi bor har ändrats radikalt sedan 1980-talet. Då bodde unga vuxna i familjebildande ålder i lika hög grad i småhus som yngre pensionärer. 

Så är det inte i dag.

– I dag är det dubbelt så vanligt att unga seniorer som unga vuxna bor i småhus, säger hon.

Det är inte, menar Lövgren, en följd av att preferenserna har ändrats, utan att politiken har gjort att rörligheten, benägenheten att flytta, hämmats. Det blir för dyrt att flytta.

– Vi har en politik som gör att de som är i familjebildande ålder får bo kvar i flerbostadshus för villorna är fulla med pensionärer!

– Vi behöver förmodligen ta bort reavinstskatten. Men vi behöver också få fram attraktiva bostäder för yngre seniorer, som gör att det finns något bättre att flytta till, lägger hon till.

Läs mer: Var har du råd att bo? 

Läs mer: Omöjligt att ha råd med kontantinsats 

Läs mer: Byggbranschen slösar med arbetstid

Läs mer: De bytte till mindre bostad - dubblade bolånen