Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kassakaos på Ikea – kunder kunde inte betala

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kassasystemet på Ikea Barkaby i Järfälla utanför Stockholm var utslaget på söndagen. Kunderna kunde inte betala och uppmanades att åka hem.

– Det gick inte att betala i utgångskassorna oavsett om man försökte med kort eller kontanter. Det var bara kassorna vid restaurangen som fungerade, säger Malin Sennevall, presskontakt på Ikea.

Problemet ska ha orsakats av att huvudservern låg nere och upptäcktes när varuhuset öppnade klockan 10 på söndagsförmiddagen. 

Enligt kunder som Aftonbladet pratade med ropade man ut i varuhusets högtalare att de skulle åka hem och komma tillbaka en annan dag. De som ändå stod och köade bjöds på bullar som personalen delade ut.

– Det stämmer, man varnade kunderna i samband med öppning att det var bättre att planera inköpen till en annan dag eller åka till varuhuset i kungens kurva, eller beställa varor via nätet, säger Malin Stennevall. 

Enligt pressjouren blev några hundratals kunder drabbade av kassakaoset, men datorfelet ska inte ha inträffat vid något annat varuhus.

Strax före klockan 12.30 meddelade Ikea att felet var åtgärdat och att kassorna hade börjat öppna igen. 

Aftonbladet var först med att rapportera om kassakaoset. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.