Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Inte så här det var tänkt

Theresa May och Jean-Claude Juncker.
Theresa May och Jean-Claude Juncker. Other: Olivier Hoslet/AFP

Det var inte tänkt att det skulle bli såhär.

I går skulle äntligen genombrottet i Storbritanniens skilsmässa från EU komma.

Och så blev det inte.

Brexitförhandlingarna kokar just nu ner till Nordirland. När Storbritannien lämnar EU i mars 2019 kommer varor och människor som passerar mellan Nordirland och Irland att behöva kontrolleras.

På något sätt.

Och senast man hade kontroller vid denna gräns sprängde folk dem i luften.

För att göra allt ytterligare mer komplicerat är Storbritanniens premiärminister Theresa May beroende i parlamentet av det nordirländska unionistpartiet DUP. Detta protestantiska parti tänker inte acceptera att Brexit leder till att Nordirland rör sig närmare republiken Irland.

Nordirland ska ha exakt samma villkor som resten av Storbritannien. Eftersom Nordirland är en del av Storbritannien.

Inte en del av Irland.

Problemet är bara att det är mycket svårt att tekniskt undvika gränskontroller efter Brexit utan att på något sätt ge Nordirland specialstatus.

Igår morse såg allt fortfarande bra ut för Theresa May. Marknaden var glad och pundet stärktes. Rapporter hade nämligen läckt till medier om ett färdigt avtal mellan Storbritannien och Irland. Nordirland skulle få specialstatus och gränsfrågan skulle lösas.  

Det var då som det nordirländska unionistpartiet DUP gick i taket.

Theresa May verkar inte ha förankrat sina planer ordentligt hos dem. Och problemet är att DUP har makten att fälla hela den brittiska regeringen. Utan dem har Theresa May ingen majoritet i parlamentet. Ett nyval i Storbritannien är inte bara det sista som Brexitförhandlingarna behöver utan skulle även kunna göra Labourpartiets Jeremy Corbyn till premiärminister. Detta skrämmer slag, både på stora delar av näringslivet och på det konservativa partiet.

Å andra sidan är detta också precis vad som kan skrämma DUP in i ledet: Jeremy Corbyn uppfattas ha stått nära den republikanska och katolska sidan i den nordirländska konflikten, även under de våldsamma åren.

Men DUP stoppade alltså ändå dagens Brexitavtal.  

Theresa Mays planerade triumf slutade i förvirring.

Och det var inte första gången.

Läs mer: Uppgörelse om Irlandsgräns spricker

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.