Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

KD vill införa introduktionsanställning

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor. Foto: Roger Turesson

Kristdemokraterna vill ändra lagen om anställningsskydd. Las, för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden.

KD vill införa en så kallad introduktionsanställning för nyanlända och unga med bristande utbildningsbakgrund. Anställningen bygger på att 75 procent av arbetstiden utgörs av arbete och 25 procent utbildning. Lönen kan vara 75 procent av kollektivavtalsnivån eller högre.

– Sverige behöver fler jobb och mindre krångel. Idag finns många arbetsmarknadsåtgärder, men de ger för få jobb. Vår nya anställningsform sänker trösklarna och gör det enklare att anställa, kommenterar partiledaren Ebba Busch Thor i ett pressmeddelande.

Förslaget bär släktskap med det som Moderaterna tidigare lagt fram under namnet första jobbet-anställning. M föreslår ett liknande upplägg men med möjlighet till större andel utbildning. Enligt M ska arbete kunna utgöra 60 procent och utbildning 40 procent. Även M:s förslag innebär en förändring av Las. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.