Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kefir är ”Årets matbluff”

Foto: IBL

Finska mejeribolaget Valios kefir har framröstats till ”Årets matbluff 2015”. Den föga smickrande utmärkelsen får man för att ha bluffat med produktbeskrivningen.

Valio är känt för sitt sortiment av mejeriprodukter utan mjölksocker, laktos. En av dem är kefir som i fjol fick sällskap av en som skulle vara laktoshaltig, eftersom bolaget uttryckt önskemål om att öka sin andel av de traditionella mejerierna.

Men magasinet Hunger skickade produkterna till laboratorium och provresultaten visade att kulturmjölken var exakt likadan i bägge varianterna, det vill säga båda var laktosfria. Förpackningen var det enda som skilde dem åt – och priset som var fem kronor högre för den som var märkt laktosfri.

”Årets matbluff” delas ut av konsumentföreningen Äkta vara och 2015 är första gången. Närmare 6.000 personer deltog i omröstningen och tätt efter Valios laktosbluff kom Nybergs ”filé” som i själva verket var vatteninsprutad skinka. Nestlés ”Välling gryn naturell”, Ridderheims ”Murkelpaté” och Lönnebergas ”Renkorv med tranbär” hörde också till finalisterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.