Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

KF:s vd: ”Jag har agerat korrekt”

Foto: Stefan Söderström/TT

Kooperativa förbundets vd Tommy Ohlström har svarat skriftligt på frågor från DN angående den lägenhet som han och hans hustru Åsa Ohlström fått genom fackförbundet Kommunals och Byggnads bolag Polstjärnan. ”Jag känner att jag agerat på ett korrekt sätt” säger han.

Tommy Ohlström, vd på KF, fick tillsammans med hustrun Åsa Ohlström en lägenhet 2015, efter att hon ställt sig i kö hos sin dåvarande arbetsgivare Byggnads år 2000. Hon slutade före 2006, men 2015 fick de en paradvåning på 180 kvadratmeter, trots att de redan hade en bostadsrätt i innerstaden. Både Tommy Ohlström och Åsa Ohlström har gjort karriär inom arbetarrörelsen, och har eller har haft toppositioner.

– Ja det är korrekt att min hustru tack vare sitt arbete anmälde intresse för hyreslägenhet år 2000 och i år när vi fick ett erbjudande så tackade vi ja till det, skriver Tommy Ohlström i mejlsvar till DN.

Hur förklarar du att du/ni fått en lägenhet på det sättet? Ni hade redan en bostadsrätt, och verkar inte ha varit i akut behov av någon lägenhet?

– Vi ville av olika privata skäl byta till en annan lägenhet och min fru hade därför anmält intresse hos Kommunal. När vi fick ett erbjudande tackade vi ja till det. Vi fick den 2015, troligtvis för att den blev ledig. Varför just vi fick den får du fråga kommunal.

Hur gick ni tillväga för att få lägenheten?

– Min hustru har i många år jobbat på Byggnads som är en av ägarna till huset och anmälde år 2000 intresse för hyresrätt. Förra året fick vi erbjudande om att hyra en lägenhet som vi valde att tacka ja till.

Är det rimligt att personer med makt inom arbetarrörelsen kan få en gräddfil till lägenheter på det här sättet?

– Erbjudandet bygger på att min hustru genom sin anställning hade möjlighet att anmäla intresse. Hur Kommunal fördelar sina lägenheter får du prata med Kommunal med.

Hur påverkar det här förtroendet för dig som vd för KF tror du?

– Det ska andra avgöra. Jag känner att jag agerat på ett korrekt sätt.

Vad har du fått för reaktioner från medlemmar/rörelsen?

– Jag har givetvis fått frågor, från en handfull personer. När jag förklarat bakgrunden upplever jag att det svarat på deras frågor på ett tillfredställande sätt.

Margot Wallström utreds för sin lägenhet, utreds du också? Hur ser du på den risken?

– Nej inte vad jag vet. Men om Kommunal vill granska sin förmedling av lägenheten så ska de förstås göra det.

Vad gör ni nu?

Fortsätter med full kraft att fokusera på min roll som VD för KF.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.